Hlavní obsah

Národní galerie zve na Mánesa, Brandla i akvarely

Na dnešní tiskové konferenci představila Národní galerie Praha výstavní projekty na sezonu 2023. Polská ředitelka Alicja Knastová v úvodu velmi dobrou češtinou akcentovala priority instituce, mimo jiné přípravu druhé etapy realizace depozitářů v pražských Jinonicích nebo edukační programy pro veřejnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knastová na tiskové konferenci.

Článek

„Nejsme soudci, kteří tvrdí, jaké umění je správné. Nejsme ani učitelé sedící před žáky za katedrou. Naším cílem je být inspirativní,“ uvedla.

Mezi hlavní akce letošního roku patří výstava Josef Mánes: člověk - umělec - legenda (od 31. března do 16. července). Ve Valdštejnské jízdárně v Praze bude tento malíř představen nejen jako tvůrce, ale i jako člověk a legenda. Návštěvníci uvidí čtyři stovky děl z dvaceti pěti různých galerií, sbírek či depozitářů.

Druhým zásadním projektem bude výstava Petr Brandl: příběh bohéma (od 20. října 2023 do 11. února 2024) ve Valdštejnské jízdárně. Tvůrce na ní bude prezentován jako symbol domácího barokního umění, jako autor oltářních obrazů či portrétů, ale také jako obyčejný smrtelník.

„Chceme ukázat i jeho bouřlivý osobní život. Brandl byl celoživotním dlužníkem, dochovalo se mnoho dokumentů, mimo jiné dlužních úpisů i dokladů o sporech s manželkou o výživné, “ dodala kurátorka výstavy Andrea Steckerová.

Na akvarel, techniku na pomezí kresby a malby, se zaměří projekt Akvarel mezi Prahou a Vídní (22. září 2023 až 7. leden 2024) ve Veletržním paláci. Na konci května se otevře ve Veletržním paláci stálá výstava 1939-2021: Konec černobílé doby, která ukáže více něž tři stovky exponátů ze sbírek galerie a naváže tak na další stálé expozice.

Osmnáctého bienále architektury v Benátkách (od 20. května do 26. listopadu) se Národní galerie Praha zúčastní projektem The Laboratory of No More Precarious Future, zaměřeným na práci mladých architektů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám