Hlavní obsah

Národní divadlo uvádí Bernhardovu sourozeneckou hru

Právo, Radmila Hrdinová

Divadelní premiéry uváděné od 7. listopadu do konce týdne na jevištních pražských i mimopražských scén tvoří texty, které poskytují mimořádné příležitosti hereckým osobnostem. A divákům slibují zážitek z jejich naplnění.

Foto: Petr Neubert

Zleva Lucie Juřičková, Zuzana Stivínová a Saša Rašilov v inscenaci Bernhardovy hry Oběd u Wittgensteina.

Článek

Hru předního rakouského dramatika Thomase Bernharda Ritter, Dene, Voss nastudovala Činohra národního divadla v Praze pod titulem Oběd u Wittgensteina. Ironií sršící text o třech stárnoucích sourozencích nese totiž v názvu jména prvních představitelů rolí, předních rakouských herců, a je mimořádnou příležitostí pro tři herecké osobnosti. U nás ji uvedlo pod původním názvem před dvaceti lety pouze pražské Divadlo Na zábradlí se Zdenou Hadrbolcovou, Emílií Vášáryovou a Jiřím Ornestem.

Režisér Daniel Špinar v pražském Národním divadle obsadil do rolí sester Zuzanu Stivínovou a Lucii Juřičkovou, jejich bratra hraje Saša Rašilov. „Na prvních zkouškách jsme vztahy mezi sourozenci přirovnávali k rovnostěnnému trojúhelníku, jenom pospolu jsou ty tři strany komplexní. Sice nemůžou být spolu, ale nemůžou být ani od sebe. V tom je jejich strašná past,“ říká o Bernhardově hře Zuzana Stivínová. Premiéry se uskuteční 7. a 8. listopadu na jevišti Stavovského divadla.

Českou premiéru hry ruského dramatika Ivana Vyrypajeva Nesnesitelně dlouhá objetí uvede 9. listopadu soubor pražského Švandova divadla v prostoru komorního Studia. Nastudovalo ji uskupení Distheatranz složené ze studentů herectví pražské DAMU v režii studenta režie Víta Maloty. Hra vypráví příběhy čtyř mladých lidí uprostřed New Yorku, kteří se chtějí naučit žít. Ztvární je Marie-Luisa Purkrábková, Anežka Šťastná, Samuel Toman a Tomáš Weisser.

Divadelní adaptace románu Dalea Wassermana Přelet nad kukaččím hnízdem, který proslavilo filmové zpracování Miloše Formana, se čas od času objevuje na jevištích českých i moravských divadel. Nově její inscenaci připravil soubor Slováckého divadla v Uherském Hradišti v režii Igora Stránského. Hlavní roli Randlea McMurphyho ztvární Tomáš Šulaj, vrchní sestru Ratchedovou Pavlína Hejcmanová. Premiéra se koná 9. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám