Hlavní obsah

Národní divadlo otevře v Boudě II svůj Hypermarket

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hypermarket se jmenuje hra slovenského dramatika Viliama Klimáčka (1958), která má v neděli 13. června ve 20.00 premiéru na scéně provizorní Boudy II, jež podle návrhu architekta a ředitele pražského Národního divadla Daniela Dvořáka vznikla na piazzetě mezi historickou budovou ND a Laternou magikou.

Foto: BHC Most

24 hodin stolního hokeje

Článek

"Hypermarket je vzrušující místo. Vyvolává pocit neomezených možností. Jdete si koupit žvýkačky a odcházíte s mikrovlnkou. Lidi se vrátí z nákupů a doma si napětí vybíjejí sexem. Třiatřicet procent početí je způsobeno návštěvou hypermarketů," říká jedna z postav Klimáčkovy hry o obřích nákupních centrech, jež jsou nepřehlédnutelným fenoménem dnešní společnosti.

Panny Marie z mrazáku

Víkendová návštěva hypermarketu vystřídala u mnohých rodin oblibu zoologické zahrady a dětských parků.

"Před několika lety proběhla tiskem zpráva o tom, jak na mrazících boxu jednoho hypermarketu vykrystalizoval obraz Panny Marie. Lidi se tam okamžitě začali sjíždět a klanět," říká o podnětu ke vzniku hry Viliam Klimáček.

I když tento motiv použil autor nakonec v jiné hře, hypermarket se mu stal prostředkem k pojmenování mnoha témat dnešní společnosti - sex láska, nevěra, vyrovnání se s minulostí, zmechanizování a zlhostejnění lidských vztahů, prostituce, drogy, násilí či vazba rodičů a dětí.

Pětice postav jeho hry - prodavačka a posléze prostitutka Eva (Jana Janěková ml.), její otec, člen bezpečnostní služby a bývalý estébák Petr (Jan Novotný), manager hypermarketu Ian (David Matásek), jeho žena, herečka Karin (Petra Špalková) a její matka Anna, někdejší populární recitátorka (Jana Boušková) - zachycuje dost přesně obraz naší společnosti.

A jak jsou na tom s nakupováním v hypermarketech tvůrci inscenace? "Chodím do megastoru poblíž mého bydliště v Bratislavě. Jednou jsem se přistihl, jak si před odchodem natahuju nejlepší rifle a došlo mi, že se vlastně oblékám jako na sváteční příležitost. Trochu mě to vyděsilo. V hypermarketech ale potkáte spoustu mladých, dobře oblečených lidí," říká Klimáček. "Mám tu hru rád, protože miluju nakupování," sděluje lakonicky režisér Hypermarketu Michal Dočekal.

Celkem jedenáct představení

Herci jsou k návštěvě super, hyper a makromarketů zdrženlivější. "Když už tam jdu, což není často, volím známý supermarket na Smíchově, jinak radši nakupuju v samošce u nás na Praze 4," prozradila Petra Špalková, nová členka činohry Národního divadla.

Jana Boušková se hypermarketům vyhýbá a nejraději nakupuje v malém krámku. "Nechodím nakupovat vůbec, ale když už musím tak také raději do malého krámu. Jenže teď mi ho zavřeli," krčí rameny Jan Novotný a mimoděk tak pojmenovává problém likvidace malých obchodů velkými nákupními centry. David Matásek a Jana Janěková se shodují v tom, že si vždycky slibují, že do hypermarketů nevkročí, nicméně znáte to...

"Do hypermarketů chodím v rámci profese. Střežíme v Praze prakticky všechny hypermarkety," říká generální ředitel bezpečnostní služby ABL Vít Bárta, jejíž členové kromě toho, že hlídají budovu Boudy II, si v inscenaci i zahrají a to vlastně sami sebe. "V inscenaci budou tvořit tři čtvrtiny všech účinkujících. Čtyři půvabné hostesky ABL se představí v rolích prodavaček a modelek, jedenáct strážců a manažerů ABL ztvární role členů ochranky Hypermarketu," řekl na tiskové konferenci Bárta.

Bezpečnostní služba ABL přivedla do projektu Bouda II - Hypermarket i topmodelku Helenu Houdovou, která si zahraje roli prodavačky, modelky a prostitutky. Hypermarket bude mít v Boudě II celkem jedenáct představení. Většina z nich je už vyprodaná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám