Hlavní obsah

Na velkofilm o Jánošíkovi chybí peníze

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Producent velkofilmu o Jánošíkovi Rudolf Biermann přiznal, že má potíže s financováním projektu. Navštívil slovenského ministra kultury Rudolfa Chmela, kterého prý požádal o finanční dotaci ve výši 100 miliónů korun.

Foto: Pavel Jaňurek

Kvůli špatně parkujícím řidičům musí popeláři tahat popelnice i několik desítek metrů.

Článek

Do problémů prý přivedl producenta americký partner. Podle Biermanna už delší dobu neplní své závazky. "Film se však musí dokončit, vždyť už je natočeno čtyřicet procent filmu a proinvestovalo se 85 miliónů korun," uvedl producent. Film, který se začal natáčet loni na podzim, měl být hotov už letos na jaře a uveden do kin v roce 2004.

Hledá se řešení

Slovenský ministr kultury přislíbil, že se pokusí projekt zachránit, ale přiznal, že resort nemá peníze na rozdávání. "Nemáme prostředky ani na podporu náročnější knihy. Budu však hledat možnosti, jak pomoci tomuto projektu. Za nejhorší investici totiž považuji nedokončený film," prohlásil Chmel. Ministr se proto v této věci obrátí na vládu i na parlament.

Odhadovaný rozpočet filmu je 130 až 150 miliónů slovenských korun. Stát doposud přispěl na film 65 milióny. Na Jánošíkovi participuje také Česká televize, která přispěla 14 milióny. Biermann žádal 24 miliónů také od Slovenské televize, ale ta je v katastrofální finanční situaci a na film nemohla přispět.

Janošík jinak

Scénář filmu, jehož plný název zní Pravdivá historie o Jurovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi, napsala Eva Borušovičová. Režie se ujala Agnieszka Hollandová a její dcera Kasia Adamiková.

Hlavní roli hraje český herec Václav Jiráček (24), který je posluchačem druhého ročníku pražské DAMU, který řekl: "Můj Jánošík není legendou, ale uvědomuji si, že lidé budou přicházet do kin s jinou představou. Při ztvárnění postavy vycházíme z reality. Vždyť Jánošík byl popraven ve svých pětadvaceti letech," uvedl Jiráček.  Diváci si totiž zafixovali postavu Jánošíka z dřívějších filmů, kde roli hráli mnohem starší herci vysoké, urostlé postavy.

Náročné natáčení probíhalo na severu Slovenska v okolí Jánošíkova rodiště města Terchová, při Kežmarku, ve skanzenu u Staré Ľubovni, v Maninské soutěsce a na dalších místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám