Hlavní obsah

Na Soundtracku zpíval i Neckář. Festival zakončily písně Queen

Právo, Jaroslav Špulák

Velké překvapení čekalo na návštěvníky nedělního odpoledního koncertu na čtvrtém ročníku Mezinárodního festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady. Písničku z pohádky Šíleně smutná princezna si přišel zazpívat Václav Neckář. Večer pak zněly skladby skupiny Queen s českými texty nachystanými pro muzikál We Will Rock You.

Foto: archiv Soundtrack Poděbrady

Zleva Berenika Kohoutová, Václav Neckář a Jan Cina při koncertu k pohádce Šíleně Smutná princezna.

Článek

Šíleně smutná princezna (1968) režiséra Bořivoje Zemana byla promítána v koncertní hale na třech velkých obrazovkách a živě ji doprovázel komorní orchestr, jenž zpěvem písní Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře doplnili Berenika Kohoutová a Jan Cina. Oba tyto role hrají v pražském divadle Studio DVA.

Písně do slavné české pohádky napsal tehdy sedmnáctiletý Jan Hammer. Kvůli své emigraci do USA ale nesměl být uváděn v titulcích. O oživení jeho hudby se pro koncert na Soundtracku Poděbrady postaral skladatel a dirigent Kryštof Marek.

Foto: Lucie Levá

Bohouš Josef zpíval v češtině písničku od skupiny Queen.

Foto: Lucie Levá

Míša Nosková v koncertní verzi muzikálu We Will Rock You na Soundtracku Poděbrady.

Večer došlo na koncertní provedení písniček z chystané české verze muzikálu We Will Rock You. S herci ho zkouší režisér Petr Novotný a uveden bude na jaře roku 2020. Pro potřeby muzikálu napsal české texty Adam Novák, a právě s nimi písně za doprovodu početné kapely i několika vokalistů představili zpěváci, kteří budou v muzikálu účinkovat. Jeho hudební nastudování má na starosti Honza Křížek.

U mikrofonů se střídali Kamila Nývltová, Míša Nosková, Markéta Procházková, Veronika Dvořáková, Tereza Martínková, Bohouš Josef, Jan Kopečný, Petr Kutheil a další. Bylo to přece jenom zatím poněkud nejisté, všichni účinkující na scéně ostatně pro jistotu hleděli do notových a textových zápisů. České texty budou jistě lépe korespondovat s příběhem muzikálu než v provedení, které je z něho vytrženo.

Foto: Lucie Levá

Děkovačka celého týmu, který představil písně z muzikálu We Will Rock You.

Publikum nicméně nadšený výkon hudebníků i zpěváků ocenilo. Byl to důstojný konec festivalu, který je osobitý a s ohledem na svůj vývoj má již na české kulturní mapě neoddiskutovatelné místo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám