Hlavní obsah

Na silvestra dorazí potrhlá psychobilly kapela King Kurt

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

King Kurt patřil v osmdesátých letech k významným kapelám pohybujícím se na anglické rockabillyové a psychobillyové scéně. V novém tisíciletí se soubor znovu dal dohromady a na silvestra vystoupí v Praze na Strahově v klubu 007.

Foto: kingkurt.com

King Kurt v době vydání devubové desky

Článek

Pětičlenná kapela se dala dohromady v roce 1981 pod názvem Rockin´ Kurt and his Sauer Krauts, brzy si však název zkrátila. Její koncerty byly proslulé typickými dortovými bitvami, i když kapela házela do publika i vejce a na ně sypala mouku. Inspirovala se kabaretem a vaudevillovými prvky, ovšem mnohdy podanými velmi netradičně, kdy kolo štěstí nahradilo kolo neštěstí.

Hudebně skupina vycházela krom rockabilly z rhythm´n´blues a pub rocku. Velkým vzorem jí byl Bo Diddley, jemuž dělala i předkapelu.

Největší úspěch soubor slavil v roce 1983, kdy mu debutové album Ooh Wallah Wallah vydala firma Stiff. Byl na něm i hit Destination Zululand, ale také cover verze Brechtova a Weillova Mackieho Messera.

Kapela se rozpadla v roce 1988. Od té doby se několikrát vrátila na pódia, ale pravidelně hraje až od druhé dekády nového tisíciletí. Z nejslavnější sestavy v kapele stále působí zpěvák Gary Cayton a baskytarista Paul Laventhol i bubeník Gaff.

Před King Kurt vystoupí tuzemští Carlos and His Coyotes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám