Hlavní obsah

Na rozloučenou s Pavlem Šrutem zazněla hudba a jeho verše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smuteční rozloučení s básníkem, autorem knížek pro děti, textařem a překladatelem Pavlem Šrutem se uskutečnilo v Krematoriu Strašnice. Přátelé a spolupracovníci všestranného autora, který zemřel 20. dubna ve věku 78 let, ho na poslední cestu vyprovodili recitací jeho veršů a písněmi, které otextoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Vodňanský a Michal Prokop na pohřbu Pavla Šruta

Článek

Obřad zahájili violoncellista Olin Nejezchleba a kytarista Norbi Kovács, kteří zahráli píseň Březen. „Hudbu napsal Petr Skoumal. Vybrali jsme ji proto, že kluci byli kamarádi,” uvedl Nejezchleba.

Ke katafalku vyzdobeném velkou Šrutovou fotografií a množstvím květin se držiteli mnoha literárních cen přišli poklonit například hudebníci Jan Hrubý, Luboš Pospíšil, písničkář a spisovatel Jiří Dědeček, spisovatel, herec, zpěvák a autor textů Jan Vodňanský, hudební kritik Jan Rejžek, ředitel nakladatelství Lubomír Houdek, herec, scenárista a režisér Břetislav Rychlík nebo Šrutův dlouholetý spolupracovník Michal Prokop.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kritik Jan Rejžek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luboš Pospíšil

„Od roku 1983 byl mým nejaktivnějším a pro mě nejdůležitějším textařem. Byl autorem mého největšího hitu Kolej Yesterday, který napsal spolu s Petrem Skoumalem, ale těch textů bylo samozřejmě mnohem víc,” řekl Prokop. „On byl také iniciátorem mého návratu na hudební scénu, protože v roce 2005 mě až agresivním způsobem donutil natočit desku Poprvé naposledy. Takže mu vděčím za hodně, a nejen profesně, ale i osobně. Byl to úžasný člověk,” dodal.

Účastníci smutečního obřadu se rozešli za zvuků písně Kdybych já byl boháčem. Rodina zesnulého požádala o upuštění od kondolencí. Šrut byl nositelem prestižní Ceny Jaroslava Seiferta, Ceny Karla Čapka udělované českým PEN klubem nebo Státní ceny za literaturu a překlad. První jeho sbírka veršů Noc plná křídel vyšla roku 1964. Napsal i několik desítek knížek pro děti. Z poslední doby je asi nejznámější trilogie Lichožrouti, za jejíž první díl v roce 2009 dostal Cenu Magnesia Litera.

Proslul zejména jako básník, psal ale i fejetony a povídky, překládal z angličtiny a ze španělštiny. Širokou popularitu mu vynesly jeho písňové texty, jež se staly hity repertoáru Petra Skoumala, Luboše Pospíšila, Michala Prokopa či Vladimíra Mišíka. Pro jeho díla je typická hravost, lehkost, humor a jazyková vynalézavost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám