Hlavní obsah

Muzeum Čtyřlístku se přestěhuje na zámek

Muzeum Čtyřlístku se v Doksech na Českolipsku bude stěhovat z půdních prostor městské knihovny na zámek, kde bude mít větší prostor. Mimo provoz bude muzeum kvůli tomu přes čtvrt roku, od 2. září až do prosince.

Foto: Falcon

Velké dobrodružství Čtyřlístku

Článek

„Když to dobře půjde, chtěli bychom ho otevírat některou adventní neděli, ideálně tu první,“ řekla starostka Doks Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

Muzeum je věnované vývoji dětského komiksu Čtyřlístek, jehož první číslo vytvořil Jaroslav Němeček před 50 lety společně se svou manželkou Lucií na jejich chalupě u Doks. Od té doby vyšlo téměř sedm stovek čísel časopisu Čtyřlístek a přes tři desítky knížek s dobrodružstvími Čtyřlístku. Kreslení hrdinové komiksu se ukázali také ve filmech.

Předobrazem čtyřlístkovských Třeskoprsk se staly právě Doksy. I to bylo důvodem, proč tam muzeum zaměřené na tento komiks v roce 2011 vzniklo. Ročně ho navštíví asi 30 000 lidí. Loučení se starou budovou chystá na víkend. „Od pondělí bude zavřeno a hned půjdou některé exponáty na repasi,“ řekl ředitel městské společnosti KulturaDoksy.cz Petr Hozák.

Foto: Falcon

Velké dobrodružství Čtyřlístku

Do nové expozice se podle něj nejen přenese většina ze stávajících exponátů, ale přibudou i další. „Budou tam nové prvky, které s manžely Němečkovými nyní ladíme,“ řekl Hozák. Podle starostky získá muzeum stěhováním větší a lépe přístupné prostory. „V této první etapě děláme největší sál a k tomu ještě jednu místnost, ale chtěli bychom pak každý rok přidat jednu místnost. Dohromady jich bude asi osm,“ uvedla Burešová. Další místnosti budou podle ní uzpůsobené různým tématům. Vzniknout by tak měla například Myšpulínova laboratoř nebo Fifinčina kuchyně.

Doksy nevyužívaný zámek získaly v roce 2015 bezúplatně od Libereckého kraje s cílem, zpřístupnit ho veřejnosti. Na jeho opravě se pracuje už více než rok, většinu nákladů pokryje evropská dotace. Doksy získaly přes 40 milionů korun. Kromě muzea se tam do konce roku přestěhuje i městská knihovna, organizace KulturaDoksy.cz a bude tam infocentrum. Město v zámku chtělo ještě letos otevřít i prohlídkový okruh. Podle starostky se ale zatím nepodařilo ve výběrovém řízení vybrat firmu, která udělá interiéry pro tento okruh. „Tam budeme rádi, když to bude v červnu příštího roku,“ dodala.

Před 50 lety vyšel první Čtyřlístek

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám