Hlavní obsah

Mudvayne zahrají před Linkin Park

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před Linkin Park vystoupí 16. června v Praze další z amerických metalových kapel, která se snaží vtisknout stylu nové pojetí - Mudvayne Skupina se zpočátku nechala inspirovat Korn, ale v současné době se dá zařadit po bok Slipkont, Rammstein a Marylin Mansona.

Foto: archív

Andrea Kalivodová

Článek

Úspěch jim přineslo album L.D.50, které ukázalo, že Mudvayne nesázejí jen na výrazný sci-fi komiksy ovlivněnou image, ale dokáží zaujmout i hudbou. I třetí deska The End of All Things to Come potvrdila, že čtveřice nekončí však jen u obligátního roubování odsekávaných rytmů a rapového vokálu na thrashové riffy zasazeného ve zvukově hutném industriálním hávu.

Snaží se nejen riffy obměňovat, ale také pro kontrast využívají prvků gotického rocku. Idea spojit nejdůraznější postupy hard core, tharsh metalu a industriálu sice není nová, přišli s ní koncem osmdesátých let Ministry, jejich pojetí však nedávalo prostor pro další vývoj. Nejenže maximální intenzitu nejde dále stupňovat, ale její děsivá působivost se vytratí v tom okamžiku, když jí chybí kontrast v podobě poklidných pasáží. Ty jsou však eliminovány právě ve jménu intenzity.

Mudvayne si jsou toho vědomi, odsekávané riffy a štěkavý vokál prokládají proložen temnými uvolněnými pasážemi s teskným zpěvem doprovázeným rozloženými akordy kytary hrané přes flanger. Občas sound obohatí tříští elektronických zvuků, ale důležitější je, že i samotné odsekávané riffy se proměňují, podobně jako Primus si v překvapivých změnách doslova libují.

Reklama

Související témata:

Související články

Když hudba tepe životem

Debut amerických Linkin Park Hybrid Theory (2000) katapultoval tehdy ještě pětici do pozice skupiny, která na rockovou scénu vnesla svěží vítr. Po nástupu...

Linkin Park navázali na úspěch debutu

Linkin Park ukázali, že úspěch jejich debutu Hybrid Theory nebyl náhodný. Dobře se prodává i druhé album Meteora. Okamžitě po vydání se dostalo do čela...

Výběr článků

Načítám