Hlavní obsah

Linkin Park navázali na úspěch debutu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/PRAHA

Linkin Park ukázali, že úspěch jejich debutu Hybrid Theory nebyl náhodný. Dobře se prodává i druhé album Meteora. Okamžitě po vydání se dostalo do čela amerického albového žebříčku. Nejprodávanějším titulem je Meteora také v dalších patnácti zemích včetně Velké Británie, Německa a Japonska. Kraluje i prodejům desek v České republice.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Předávání titulů Ekoškola obhajujícím školám v Národní technické knihovně 2011

Článek

Během čtrnácti dnů, které uplynuly od vydání 24. března, si ho na celém světě koupilo 1,7 miliónu zájemců.

Linkin Park patří mezi nu-metalové kapely, jejichž explozi zažily Spojené stány na začátku nového tisíciletí a které spojovali metal s hip hopem a elektronikou v explozivní směs. Jejich debutu se prodalo 14 miliónů kopií, a stal se tak nejprodávanější deskou roku 2001. Skupina, která v roce 2002 získala cenu Grammy za nejlepší podání hard rocku v písni Crawling, ovšem nechala dlouho své příznivce čekat na druhou desku. Sílily proto hlasy, že Hybrid Theory nebylo ani tak dílem kapely jako dítkem producenta. A vydání nepovedené remixové desky loni v létě pochyby jen zvětšilo.

Kapela pod tlakem

Skupina si uvědomovala, že je pod tlakem. "Jak víte, ty největší tlaky vždycky přicházejí zvenčí," přiznával rapper Mike Shinoda: "Je požehnáním, když se když se prodá tolik desek, to se v tomto obchodu nestává příliš často - a to ani jednou za celou kariéru. Ale současně nás to zavazuje nás vůči našim fanouškům."

Meteora nezklamala ani nepřekvapila

Skupina se na druhé desce Meteora pokusila nezpronevěřit původnímu pojetí. Současně si však dobře uvědomovala, že nu-metalová vlna opadla a že nelze jen zopakovat pojetí z debutu.

Výsledkem je příklon k tvrdému rocku, vysloveně hip hopové je jen Nobody´s Listening, i když vlivy hip hopu jsou patrné také v uvolněném Breaking The Habit a v rockové písni Faint. Linkin Park zřetelně ukazují, že jsou dobře obeznámeni s kořeny a zákonitostmi tvrdého rocku, které dokáží využít, aniž by se utápěli v minulosti. Projevují se ve vedení kytarového doprovodu, který je méně často odsekávaný, i ve stavbě refrénů.

Přestože skupina zná zákonitosti showbussinesu, takže na desku zařadila i baladu Easier To Run a hit Somewhere I Belong, nezřekla se na rozdíl od mnohých jiných představitelů nu-metalu tvrdosti a důrazu. Meteora je zdařilá, bez výrazných slabin, ovšem překvapivost debutu postrádá.

Reklama

Související témata:

Související články

Když hudba tepe životem

Debut amerických Linkin Park Hybrid Theory (2000) katapultoval tehdy ještě pětici do pozice skupiny, která na rockovou scénu vnesla svěží vítr. Po nástupu...

Výběr článků

Načítám