Hlavní obsah

Muchova díla budou vystavena v Tchaj-peji, získají i digitální podobu

Díla vycházející z tvorby secesního umělce Alfonse Muchy získávají podobu takzvaných tokenů, tedy digitálních uměleckých děl. Začnou se prodávat 17. prosince u příležitosti zahájení výstavy Mucha to Manga – The Magic of the Line, kterou pořádá Muchova nadace v Tchaj-peji.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Alfons Mucha zachytil Korunovaci srbského cara Štěpána Dušana.

Článek

Po dobu trvání výstavy se budou nezaměnitelné tokeny (Non-Fungible Tokens, NFT) s Muchovými díly vydávat každý měsíc a vyvrcholí speciální aukcí v dubnu 2022, informovala Simona Kordová za Muchovu nadaci.

Token je kód, čip nebo přístupový klíč, podle toho, v jakém oboru se používá. Ve stolní hře, kde nahrazuje měnu, je to žeton či kupon. V případě umění je to nosič pro dílo, jímž může být cokoli od obrazu přes hudbu až po text a které lze zobrazit na vybraném zařízení od mobilu po televizní obrazovku.

NFT se na specializovaných internetových tržištích prodávají i za kryptoměny. Zásadním prvkem u tokenů je nezfalšovatelné potvrzení jejich vlastnictví, které je zapsáno do decentralizované databáze transparentních on-line transakcí, takzvaného blockchainu.

Nadace Mucha se spojila s globální platformou VIVE Arts, která se zabývá digitálním obchodováním s uměním. První kolekce Muchových děl v podobě NTF se pod názvem Timeless Mucha uskuteční 17. prosince. Prodej, který podle Muchovy nadace propojí fyzický a virtuální svět, se uskuteční souběžně s otevřením výstavy Mucha to Manga – The Magic of the Line, kterou pořádá Muchova nadace od 18. prosince 2021 do 5. dubna 2022 v Tchaj-peji.

Foto: Petr Hornik, Právo

Jeden z obrazů cyklu Slovanská epopej ve Veletržním paláci

Výstava, která už byla v Japonsku, pozve návštěvníky, aby se seznámili s vývojem charakteristického stylu Alfonse Muchy a s tím, jak ovlivnil následující generace, od psychedelických umělců 60. a 70. let 20. století přes japonské umělce manga od 70. let 20. století po současnost až po současné tchajwanské umělce. Mezi prvními exponáty NFT budou edice dvou, deseti a 30 nejoblíbenějších obrazů Alfonse Muchy: Dáma s kaméliemi, Zamyšlení a série dekorativních panelů Umění: Malířství, poezie, tanec a hudba.

Po zahajovacím prodeji budou začátkem každého měsíce po dobu trvání výstavy následovat na platformě nové nabídky NFT, které budou zahrnovat díla, jako jsou Zvěrokruh, série Měsíc a hvězdy, Job a divadelní plakát k filmu Gismonda, v němž hrála Sarah Bernhardtová. V dubnu 2022 přijde dvoutýdenní aukce, která připomene 110. výročí dokončení prvních tří obrazů Muchova cyklu Slovanská epopej v roce 1912, jež byly v tomtéž roce darovány Praze, uvedla dnes nadace.

VIVE Arts vznikla v roce 2017 ve společnosti HTC Vive jako sytém pro digitální umění a kulturu a spolupracuje s umělci a institucemi na vytváření, vystavování a prodeji digitálního umění. Spolupracuje mimo jiné s Tate Modern, Louvrem, Musée d'Orsay a Musée de l'Orangerie v Paříži či benátským bienále současného umění. Muchovu nadaci v roce 1992 založili vnuk malíře Alfonse Muchy John Mucha a Muchova snacha Geraldine Thomson Muchová. Cílem Muchovy nadace je uchovávat Muchovu rodinnou sbírku a propagovat umělecké dědictví Alfonse Muchy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám