Hlavní obsah

Morávek miluje Lucii Bílou

Novinky, Jiří P. Kříž, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po spolupráci na muzikálu Excalibur, kde vytvořila roli Ginevry, se objeví Lucie Bílá opět v inscenaci jednoho z nejlepších současných divadelních režisérů Vladimíra Morávka . Zahraje si fatální, svobodu i za cenu sebezničení milující Nastasju Filipovnu v jeho inscenaci Kníže Myškin je idiot podle románu Dostojevského v brněnské Huse na provázku.

Foto: Michaela Marková
Článek

"Lucie je pro mne ženou, která umí padat do propastí a zase se z nich zvedat. Umí oslnit, zradit, uchvátit, dokáže vstupovat na neověřená teritoria," řekl Morávek při představování svého projektu Sto roků kobry, což bude tetralogie z nejznámějších Dostojevského románů Zločin a trest, Idiot, Běsi a Bratři Karamazovi.

Návrat do ztraceného ráje

Po více než sedmi letech se tímto projektem věnovaným odkazu jednoho ze zakladatelů Husy Petra Scherhaufera vrací Morávek do ráje, ze kterého byl neprozřetelně vyhnán. V Hradci Králové vypiplal z Klicperova divadla scénu přelomu tisíciletí. Nyní má zvednout z popela divadlo, které se již dva roky zmítá v problémech.

Návrat do Brna si Morávek ještě rozmýšlí, netají se ale, že by chtěl navázat na cestu, která v 70. a 80. letech zařadila Husu na provázku s Petrem Scherhauferem, Zdeňkem Pospíšilem, Evou Tálskou, Petrem Oslzlým a Boleslavem Polívkou mezi nejpřednější alternativní evropské scény.

Vrátit by se měl také Jan Antonín Pitínský, který na duben připravuje titul Vlasta Burian - hra o komikovi s Bolkem Polívkou v titulní roli.

Sto roků kobry začíná

Premiéra úvodní části projektu, Raskolnikov - jeho zločin a jeho trest, se uskuteční 19. prosince. Kníže Myškin je idiot přijde na řadu 12. a 13. ledna.

"Lucie je nyní vytížena vánočními koncerty, nemůže proto s námi zkoušet s nasazením, se kterým herce týrám: sdm až osm hodin denně, a to mají herci samozřejmě večerní představení. Volno jsem dal souboru jen na Silvestra, ale na Nový rok večer už zkouška bude. S Lucií všechno dohoníme. Do inscenace naskočí premiérou někdy brzy na jaře," uzavřel Morávek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám