Hlavní obsah

Monster Magnet v Akropoli

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Monster Magnet, která vystoupí v pondělí večer v pražském paláci Akropolis, patří k nejvýznamnějším představitelům současného psychedelického hard rocku. Úspěch jim přineslo průlomové album Powertrip z roku 1998, na němž byl i hit Space Lord.

Foto: Tomáš Majliš

Budova Základní školy logopedické v Hrabové

Článek

Po něm skupina vyjela na světové turné, které trvalo dva roky, hrála přitom s Metallikou, ale také s Megadeth či Aerosmith. V současné době je na turné k nové desce Monolithic Baby!

Monsert Magnet se prosadili s pojetím, které v té době na scéně chybělo. Kříženecký nu-metal se teprve rodil, přičemž kombinace rapu, metalu  funku a elektroniky byla ještě příliš specifická na to, aby zaujala širší posluchačské vrstvy. Grunge přitom už zmizelo ze scény. Monster Magnet dokázali zaujmout jak vyznavače blízkého, ale vyhraněnějšího a proto méně přístupného stoner rocku, který si liboval v příliš nečitelném zvuku, tak i fanoušky hard rocku a hardrockové psychedelie a la Hawkwind, jimž chyběly tvrdé dlouhé skladby přecházející v jamy.

Newjerseyský kytarista Dave Wyndorf se na scéně pohyboval už konce sedmdesátých let, takže dobře věděl, jak podobnou hudbu vytvořit aniž by ovšem tušil, jaký bude mít o pár let později dopad. V roce 1989 založil soubor, v němž se sešel se zpěvákem Timem Croninem, kytaristou Johnem McBainem, basistou Joe Calandrou a bubeníkem Johnem Kleimanem. Cronin se však brzy stáhl ze scény, mikrofonu se tedy chopil Wyndorf a McBaina nahradil Ed Mundell. V závěru dekády se v souboru objevil kytarista Phil Caivano. To už se zpočátku obskurní skupina topila ve slávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám