Hlavní obsah

Miro Žbirka a Marika Gombitová už spolu zkoušeli

Právo, jaš

Již 16. září začne koncertní turné Mira Žbirky nazvané Road To Abbey Road 2016. Připomene nejenom jeho poslední a velmi povedené album Miro, které nahrával v londýnských studiích Abbey Road, a zhmotnil si tak svůj dávný sen. Na koncertech zazní i jeho historicky slavné písničky, které nemohou při jeho vystoupeních chybět.

Foto: Foto archiv M. Žbirky

Miro Žbirka pozval Mariku Gombitovou na své turné.

Článek

Hostem koncertů bude zpěvačka Marika Gombitová, která se tak po mnoha letech objeví na pódiu. Že to bude právě se Žbirkou, není až tak překvapující, neboť ti dva spolupracovali už v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.

V roce 1980 měla ale Gombitová vážnou autonehodu, po které částečně ochrnula, a od té doby je připoutána na invalidní vozík.

Později se navíc stáhla do ústraní a nekoncertovala. Žbirka se s ní však nedávno domluvil a pozval ji jako hosta na své čtyřkoncertní halové turné. Nyní hlásí, že už mají za sebou společné zkoušky.

Posunula narozeninový koncert

„S Marikou už máme definitivně potvrzený repertoár. Předminulý týden jsme spolu intenzivně zkoušeli a mohu říct, že z toho mám opravdu velkou radost. Jsem velmi rád, že nám to vyšlo i časově a Marika může zpívat na mých koncertech. Na oplátku budu hostem, spolu s dalšími, jejího velkého narozeninového koncertu v říjnu, který právě kvůli mému turné posunula,“ prozradil Žbirka.

Letos 12. září totiž bude Gombitové šedesát let a při té příležitosti si naplánovala výroční koncert. Se Žbirkou se na jeho vystoupeních představí nejenom jeho kapela, která ho obvykle naživo doprovází (kytarista Honza Ponocný, klávesista Karel Heřman, baskytarista Aleš Zenkl a bubeník Honza Horáček), ale i hostující britská sekce.

Doprovod exčlena Beatles 

Tu tvoří Blair Cunningham (známý především z doprovodné kapely exčlena Beatles Paula McCartneyho), producent z Abbey Road Rob Cass a Pearse MacIntyre, vesměs ti, kteří se podíleli na vzniku alba Miro.

Turné začne 16. září v Praze v Tipsport Areně, 18. září bude pokračovat v ostravské Ostravar Areně, 20. září v Bratislavě na zimním stadiónu Ondřeje Nepely a skončí 22. září v košické Steel Areně.

U příležitosti turné připravil Žbirka ve spolupráci s vydavatelstvím Universal Music emisi limitované edice dvojalba alba Best Of na vinylech. Prodávat se začne 9. září a vlastnit ji bude jen 500 majitelů. V říjnu vyjde i další kniha o zpěvákovi, tentokrát nazvaná Zblízka.

Reklama

Výběr článků

Načítám