Hlavní obsah

Milenci a vrazi obsadili ústeckou chemičku

Právo, Rudolf Prchal, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM/MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Bestseller Vladimíra Párala Milenci a vrazi se stal předlohou filmu s podtitulem Magazín ukájení před rokem 2000, který začal v úterý natáčet Viktor Polesný. Premiéra filmu je plánována na 24.11. do Ústí nad Labem a na 25. 11. do Prahy.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Ušatí drápatí hrabáči mají v sobotu svůj den

Článek

"Deset dnů se bude točit na 28 místech areálu firmy, od kanceláří přes lékařskou ordinaci, závodní jídelnu až třeba k severní vrátnici, exteriéry vzniknou v ulicích města, na Mariánské skále nebo koupališti Brná," řekl Právu mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř.

Atmosféru navodí tepláky

Areál Spolchemie, v románu chemičky Kotex, se na to také vyzdobil rudými hvězdami a fotografiemi nejlepších pracovníků. "K tomu, abychom se přiblížili atmosféře 60. let v chemickém podniku, jsme potřebovali skutečně jen tepláky a čepice. Ve dvouhodinovém filmu se kromě Taclíka a Vlasáka představí Jiří Langmajer, Zlata Adamovská, Ondřej Vetchý, Martin Huba či Veronika Žilková. Z nastupující generace se představí hvězdy muzikálů Zuzana Norisová a Kristina Kloubková, která bude na plátně debutovat. Počítáme také se 150 ústeckými komparsisty," upřesnil režisér filmu Viktor Polesný a dodal: "Jak dnes, tak i v ostatní dny pojedeme natáčecí dvanáctky, od šesti do šesti."

Páral se chystá za filmaři

"S režisérem Polesným ještě dopracováváme některé jednotlivé dialogy a scény připravovaného filmu," řekl včera Právu v Mariánských Lázních Vladimír Páral s tím, že se i on chystá do Ústí brzy odcestovat, aby se zúčastnil natáčení.

Podle něho bude největším problémem pro autory filmu ztvárnění stárnutí hlavního hrdiny.

"V první části bude totiž hlavní hrdina vystupovat jako mladý muž, kdy jsem já kdysi jako mladý člověk nastoupil do ústecké chemičky, který ale v průběhu filmu zestárne o dvacet let," vysvětlil s tím, že předlohou pro děj byla Ústecká Chemopharma stojící pod Křížovickým vrchem: "Ten je pro děj velice důležitý. Přes ten kopec jsem totiž dvacet let každý den chodil v dešti, větru do práce a zpět na sídliště Všeborovice na ubytovnu." 

"Hlavní postava, stejně jako jsem to tehdy opravdu dělal já, nosí přitom do práce montérky na holém těle. Není to ani v literární předloze, ani ve filmu, ale zavolal si mě tehdy kvůli tomu na kobereček ředitel podniku, že bych jako inženýr měl nosit oblek," vzpomínal Páral.

Text se musel seškrtat

Podle Párala je text pro film proti literární předloze o 460 stránkách redukován. "Scénář je ale napsán kvalitně a to nejdůležitější v něm zůstalo," podotkl Páral, podle něhož se na filmu pracuje už dva roky. "Rozpory v pohledu na jednotlivosti existují asi všude," uvedl Páral na otázku, zda musel ustupovat při vzniku scénáře filmařům. "Autorovi knihy do psaní nikdo nemluví. Do vzniku filmu hovoří více lidí a spisovatel není přitom ten s nejsilnějším slovem," podotkl Páral.

"Režisér si například myslí, že ďábel Alex Sarfin by měl po dvaceti letech také zestárnout, zatímco já si myslím, že ďábel nestárne," uvedl pro příklad jiných pohledů na věc Páral.

Ústí natáčení podpořilo

V Ústí nad Labem se v minulosti natáčely filmy Lesní chodci, Šumná města nebo Soukromá vichřice, která také vznikla na motivy Páralova románu. Ústečtí představitelé si od nového filmu, který se bude natáčet především v Ústí nad Labem, Lovosicích a v Liberci, slibují propagaci města. "Proto natáčení město podpoří miliónem 200 tisíci korunami," potvrdil Právu mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám