Hlavní obsah

Milan Cais z Tata Bojs: Lidi budou moci i ovlivnit program koncertu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská kapela Tata Bojs odehraje ve středu 13. května koncert, který nabídne v unikátním konceptu onlive. Půjde o živý přenos s interaktivními prvky, při kterém by chtěla dosáhnout atmosféry skutečné živého vystoupení. Fanouškům tak vynahradí zrušený benefiční koncert v pražském Divadle v Celetné. Sledovat ho bude moci každý. Začne ve 20 hodin.

Foto: archiv umělce

Milan Cais, zpěvák a bubeník skupiny Tata Bojs.

Článek

Jak lze dosáhnout atmosféry tradičního živého koncertu při online přenosu?

Je to spíš pokus. Momentu sdílení atmosféry, kdy je člověk spolu s dalšími lidmi přítomný v prostoru, v němž kapela hraje, se v online verzi dosáhnout asi nedá. Přesto chceme lidi do vystoupení co nejvíce vtáhnout a sami mít pocit, že nehrajeme do prázdného sálu.

Vtip tkví k tom, že datový tok klasického streamu jde jedním směrem, a to z místa, kde se něco děje, k přijímatelům signálu. My se pokusíme vést ho oběma směry, tedy i od přijímatelů k nám, abychom měli možnost přímé komunikace. V průběhu koncertu bychom si chtěli s vybranými fanoušky i krátce popovídat.

Když se diváci ke sledování připojí prostřednictvím webových stránek tatabojsonlive.cz, které vznikly pouze pro tuto příležitost, budou moci některé věci přímo ovlivňovat. K dispozici jim budou čtyři pohledy kamer a oni si budou moci vybrat, který úhel pohledu chtějí v daný moment mít. Mohou samozřejmě zvolit i pasivní variantu klasické režie, kterou obstará v reálném čase režisér přenosu Petr Hanousek.

Budou moci také určovat různé typy potlesků a tím dotvářet atmosféru koncertu. A budou mít možnost i ovlivnit playlist. Třikrát během večera dostanou na výběr ze dvou písniček, o nichž budou moci hlasovat.

Bude to zábavné i pro kapelu?

Doufáme, že ano. Na pódiu Divadla v Celetné bude za našimi zády velká půlkruhová LED stěna, ve které se budou objevovat okénka se záběry na jednotlivé připojené diváky. V jeden moment jich na té obrazovce bude vždy dvacet až třicet, ale v průběhu koncertu se budou měnit, protože bychom rádi, aby se každý mohl aspoň na chvilku vidět s námi na pódiu. Primárně dostali tuto možnost lidé, kteří už měli vstupenku koupenou.

Na sedačkách divadla bude rozmístěno také pár monitorů, na nichž uvidíme tváře stejných lidí. Takže do Celetné diváky nakonec dostaneme, i když jen virtuálně. Budeme je mít před sebou a tím pádem se nám bude líp hrát.

Jak moc je technické zabezpečení takového koncertu nákladné?

Kdyby se mělo vyjádřit v komerčních číslech, bylo by velmi nákladné a za současného stavu nerealizovatelné. Jenže tenhle nápad vznikl úplně na začátku nouzového stavu, možná dokonce ještě pár hodin před ním. S Honzou Kubincem, ředitelem AV Media, a Dušanem (Neuwerthem, členem kapely, pozn. red.) jsme se o tom bavili při jedné společné pracovní cestě do Vrchlabí. Mluvili jsme o tom, že by bylo fajn v době, která měla nastat, zkusit tímto způsobem s diváky komunikovat. Následující dva měsíce nápad bobtnal, až vyústil do téhle varianty.

Lidé z AV Media dávají techniku zdarma. Vyjádřili se, že je ten projekt zajímá. Kamery, produkci a vše ostatní zase zaštítili lidé z Brainz Studios, s režisérem Petrem Hanouskem se starají i o komunikaci přes sociální sítě. I oni to dělají bez nároku na honorář. Jediné, co jsme zatím museli zaplatit, bylo navýšení datového toku, aby bylo dost silné připojení.

V úplně první fázi příprav jsme poslali email fanouškům, kteří si ještě před koronavirovou krizí koupili na koncert do Divadla v Celetné vstupenku. Chtěli jsme, aby byli první, kteří budou mít možnost výběru a vstupu do interakce. Někteří vstupenky vrátili a dostali zpátky peníze, většina z nich se ale rozhodla nám a nadačnímu fondu Šestý smysl peníze ponechat.

Díky tomu jsme měli malý základ, s nímž jsme mohli pracovat. Pro start celého projektu to bylo nesmírně důležité.

Koncert mohou vidět jen ti, kteří si koupili vstupenky?

Ne, přes stránky tatabojsonlive. cz se může připojit každý. Pokud budou chtít lidé finančně přispět, dole na liště poběží během přenosu informace o tom, jak to mohou udělat. Vše je na zvážení každého. Nikoho k ničemu nechceme nutit.

Kam peníze půjdou?

Právě nadačnímu fondu Šestý smysl, který pomáhá v Praze 6 zejména rodinám s handicapovanými dětmi, dětem z dětských domovů či v pěstounských rodinách nebo organizacím pečujícím o postižené. Letos je pomoc určena pro Základní speciální školu v Rooseveltově ulici v Praze 6, přičemž vybrané prostředky budou věnovány na desetiměsíční hipoterapii žáků školy.

Akce bude mít ještě jeden výstup, a to v podobě obsahu virtuální reality. Fanoušci si pár dnů před koncertem na naši výzvu hlasováním vybrali dvě písničky, které natočíme speciální kamerou 360° a stanou se obsahem VR brýlí, které potom společně s nadačním fondem Šestý smysl rozvezeme personálu Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích, aby se mohl po náročné práci trochu odreagovat. Byl o to obrovský zájem, mnohem větší, než jsme očekávali.

Věnují se teď Tata Bojs i nové tvorbě?

Měli jsme plán práce na nové desce, který bez ohledu na pandemii koronaviru docela naplňujeme. Ještě před ní jsme měli hotové čtyři písničky a ve studiu jsme stihli nahrát veškeré instrumentace. Měli jsme tedy spoustu materiálu k následnému zpracovávání, takže když pandemie začala, s Dušanem jsme se scházeli a pořád scházíme ve studiu a celé dva měsíce na těch čtyřech písničkách pracujeme. Momentálně jsou všechny skoro hotové, zaranžované, nazpívané a zprodukované. Dvě z nich jsou už smíchané.

Současně pokračujeme v práci na albu aspoň tak, že si mailem posíláme nápady. Jen jsme museli zrušit dvě soustředění, která jsme měli naplánovaná.

Zahrajete nějakou novou skladbu už v Divadle v Celetné?

Zazní dvě. Zahrajeme je v akustičtějších verzích, protože tak v divadle hráváme. Nebudou znít tedy tak jako později na albu, ale zase to bude v takhle komorní úpravě jejich premiéra.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám