Hlavní obsah

Michal Prokop zpíval proti násilí a masakrům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to bylo jedno z nejtěžších rozhodnutí v jeho uměleckém životě. Zpěvák a hudebník Michal Prokop měl několik měsíců dopředu na 21. prosinec naplánovaný vánoční koncert do pražského Fora Karlín. Bylo jasné, že bude plno, pročež to měl být příjemný večer. Jenže odpoledne střílel na pražské filozofické fakultě mladý vrah. Zabíjel a zraňoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Prokop dal do svého vystoupení veškerou energii.

Článek

Před začátkem koncertu tedy předstoupil Prokop před fanoušky a přiblížil jim svůj postoj. Přiznal, že on a pořadatelé vážně uvažovali o tom, že vystoupení v úctě k zesnulým, jejich rodinám, příbuzným i přátelům, stejně tak ke všem zraněným zruší. Nakonec se ale rozhodli to neudělat. Nechtěli, aby nějaký šílenec či svým politickým názorem k zabíjení motivovaný jednotlivec bral těm, kteří se ve Foru Karlín sešli, koření života.

Celý koncert Prokop a jeho skupina Framus Five pojali jako protest proti násilí a masakrům. Během večera se toho tématu ještě párkrát v nějaké souvislosti jemně dotkli, nicméně vše probíhalo bez proklamací a velkých slov. Program vystoupení dodrželi a odehráli přesně tak, jak se na věhlas jejich jména sluší a patří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Prokop a jeho souputník, houslista Jan Hrubý

Nezačali tentokrát svými největšími hity Kolej Yesterday, Blues o spolykaných slovech a Bitva o Karlův most. Ty seřazené v uvedeném pořadí zahráli později. Zněly také písně ze všech časů Prokopovy kariéry, neboť večer vlastně patřil jeho letošnímu výběrovému albu Čas je šťastnej lhář/1969-2021, na kterém jsou ty nejdůležitější písničky ze šestapadesáti let, která strávil na scéně. Jsou seřazeny chronologicky, což se ale v koncertním programu nedodržovalo.

Vinylová podoba alba byla v závěru vystoupení pokřtěna, její kmotrou se stala Marie Rottrová. Na pódiu však nezazpívala. Hudebními hosty byli zpěvák 7krát3, skupina Kukulín a Andy Cermak, který hraje ve Framus Five na klávesy, a ač nastydlý, předvedl kousek vlastní tvorby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Prokop na vánočním koncertu ve Foru Karlín

Michal Prokop zpíval v obdivuhodně dobré formě. Mezi písněmi vzpomínal na staré časy i již zesnulé spolupracovníky a kamarády. Podotkl také, že chystá písničky pro novou desku, což vyvolalo v publiku radostný souhlas.

Měl to být klidný vánoční koncert plný hudebního souznění. Dopadlo to ale jinak. Byl to koncert plný lidského souznění, o němž se nehovořilo, ale mezi účinkujícími a návštěvníky prostě bylo.

Hudebník Michal Prokop: K tolerantnosti musí člověk dozrát

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám