Hlavní obsah

Michaela Pavlátová: Cannes, to je sen

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes

Výtvarnice, režisérka a animátorka Michaela Pavlátová představila na filmovém festivalu Cannes snímek Tramvaj. "Tramvaj je maličkost, sedmiminutový film, od kterého jsem nečekala nic víc, než že se u něj pár lidí zasměje. Je mi také jasné, že k přijetí hodně pomohl náš francouzský koproducent, který věděl, jakým způsobem ho nabídnout," řekla v rozhovoru pro Právo Pavlátová.

Foto: Věra Míšková, Právo

Michaela Pavlátová

Článek

Jak se cítíte jako součást canneského filmového dění?

Sice jsem právě absolvovala schůzku s nepohostinnou hosteskou, ale nemohla mi zkazit náladu. Cannes, to je sen. I když tyhle věci jsou nejlepší ještě dřív, než se stanou. Krásný byl pocit, když přišel e-mail, že můj film Tramvaj bude na festivalu, a ten už přímo tady nemůže nic překonat.

Máte spoustu cen včetně oscarové nominace za Řeči, řeči, řeči a berlínského Zlatého medvěda za Repete. Překvapilo vás přijetí Tramvaje do Cannes?

Tramvaj je maličkost, sedmiminutový film, od kterého jsem nečekala nic víc, než že se u něj pár lidí zasměje. Je mi také jasné, že k přijetí hodně pomohl náš francouzský koproducent, který věděl, jakým způsobem ho nabídnout. Nicméně když jsem se to dozvěděla, napili jsme se s mužem koňaku z Cognacu, který máme jen na pěkné příležitosti.

Tramvaj vznikla jako první ze zamýšlené série na jedno téma. Jak to bylo?

V roce 2009 mi napsala jedna francouzská dokumentaristka, že by bylo senzační, kdyby několik režisérek natočilo animovaný film o ženských sexuálních fantaziích. Rámec je vymyšlený tak, že všechny hrdinky pojedou metrem, a vždy, když zastaví, odehraje se jeden příběh. Ukázalo se, že na takový projekt se ve Francii dají sehnat peníze, a dostala jsem grant i u nás, takže nakonec je Tramvaj hotová jako první.

Je o erotických představách řidičky tramvaje. Jak vás to napadlo?

Mě nejdřív napadne kresba – a pak to ostatní. Ale vzpomínám si, že v tom hrál roli pocit, který má asi někdy každý – jako rentgenem si prohlížíte lidi a vidíte je nahé. Oni o tom nevědí, jsou bezbranní, protože je to jen vaše představa. Ale řidička tramvaje ví, že kdyby chtěla, zavře dveře a lidi budou dělat to, co jim poručí…

Tramvaj se bude – dřív, než se spojí s ostatními – hrát v kinech před některým celovečerním filmem. Čekáte pobouření a obvinění ze „sprosťačin“?

Už jsem to zažila, dokonce od přátel, kterým jsem film pustila. Ale jiní se smáli od začátku do konce, a já doufám, že smích bude převažovat. Netočila jsem sexuální představy „na vážno“, ale jako legraci, a to je podstatný rozdíl.

Reklama

Související témata:

Související články

V Cannes řešili obvinění poroty ze sexismu

Porota mezinárodního filmového festivalu v Cannes odmítla obvinění, že by diskriminovala ženy. Objevila se totiž stížnost, že všech 22 filmů v hlavní soutěži...

Festival v Cannes zdobí narozeninové dorty

Začátek 65. ročníku canneského festivalu dal najevo, že své půlkulaté narozeniny bere vážně, a navíc připomíná vedle vlastního jubilea i několik dalších.

Brad Pitt přijel jako herec i producent

Mít Brada Pitta na červeném koberci k soutěžnímu filmu, tomu canneský festival nemůže odolat. To byl zřejmě jediný důvod, proč přijal špatně natočenou, nudnou...

Nicole Kidmanová jako drsňačka

Od časných ranních hodin, dlouho před koncem novinářské projekce filmu Paperboy režiséra Lee Danielse, stál ve čtvrtek kordon fotografů a televizních štábů...

Výběr článků

Načítám