Hlavní obsah

Závěrečná festivalová party bude na cestách: od maďarského guláše po sushi

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Hlavní ozdobou závěrečního večírku karlovarského filmového festivalu bude ledová socha vytesaná v podobě římského sloupu s číslicí letošního ročníku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Taneční sál Slavnostního sálu v Grandhotelu Pupp je na závěrečnou párty vyzdoben svítícími palmami.

Článek

Tématem závěrečné párty v Grandhotelu Pupp bude cestování. Každý sál a restaurace či bar tohoto věhlasného hotelu bude patřit jiné světové kuchyni. Například ve Slavnostním sále hotelu najdou hosté menu typické pro severní Evropu, přičemž dominantou bude přes metr a půl vysoká ledová socha římského sloupu s vytesanou číslicí čtyřicet pět.

„Ledová socha bude stát uprostřed salátového baru veprostřed Slavnostního sálu,“ uvedla šéfkuchařka GH Pupp Vlaďka Příhodová.

Dvousetkilová ledová socha

„Autorem artefaktu je sochař Karel Polomis a asistoval mu náš řezník Pavel Jiřík,“ prozradila šéfkuchařka. „Socha bude po dokončení vážit kolem dvou set kil,“ uvedl Jiřík, podle kterého se bude skládat z celkem osmi ledových bloků o rozměru 80 x 60 x 25 cm.

„Postupně budeme bloky ořezávat,“ vysvětloval řezník s uměleckými sklony. „Až sloupek dokončíme, položíme na jeho vrchol z ledu vytesanou číslici čtyřicet pět,“ dodal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

S loupáním cibule v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech pomáhají studenti.

Při návštěvě Rendez-vous se hosté závěrečné párty, co se gurmánských specialit týká, vrátí zpět do střední Evropy. „V nabídce zde bude maďarská kuchyně, takže nebudou chybět čabajky, uherák nebo smažené langoše. Z české kuchyně pak jehněčí guláš, domácí lívance s omáčkou z lesních plodů, rebarbory, mačkanými jahodami či s javorovým sirupem s kysanou smetanou,“ uvedla Příhodová.

„Připravovat budeme ale i slovenské halušky,“ prozradila. „Z rumunské kuchyně to pak bude vepřová pečeně s okrou, což je nevykvetlý ibišek, a pečenými bramborami,“ doplnila.

Jižní kuchyně a zmrzlinový bar

Zahrádka Rendez-vous bude vzhledem k teplým letním nocím patřit menu jižní Evropy. „Proto se zde bude připravovat gyros a na obří litinové pánvici pilaf s krevetami a kuřecím masem, šalotkou, česnekem a sušenými tomaty,“ konstatovala šéfkuchařka.

„Na zahrádce bude také stát zmrzlinový bar s devíti druhy zmrzliny a pěti druhy omáček,“ dodala.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

S příchodem do Zrcadlového sálu se ocitnou účastníci závěrečné párty na Dálném východě. „Přímo před hosty tady bude náš mistr kuchař Martin Wacek připravovat sushi s japonským křenem wasabi, speciální sojovou omáčkou Kikkoman či s tenkými plátky nakládaného zázvoru,“ prozradila Příhodová.

Belgická čokoláda a vafle

V Malé Dvoraně bude připraveno menu západní kuchyně. „V nabídce budou francouzské a švýcarské sýry nebo kupříkladu pečené kukuřičné zrno,“ poznamenala šéfkuchařka. Z dezertů to budou belgické čokolády nebo švýcarské tartaletky plněné čerstvým ovocem. „Před hosty budeme péct belgické vafle,“ dodala Příhodová.

Hosté nebudou pouze jíst, ale také pít. „Připraveno je patnáct sudů dvanáctistupňového piva,“ hlásil vedoucí stravovacího provozu GH Pupp Richard Lhoták. „K tomu 20 hektolitrů nealko nápojů, především neperlivé vody, o kterou je tradičně největší zájem,“ konstatoval.

„Dále máme nachystáno 1200 lahví výběrových moravských vín. Z těch bílých to je Rulandské šedé a Veltlínské zelené a u červených především Frankovka a Svatovavřinecké,“ dodal Lhoták.

Šampaňské za 65 900

Zhruba osmdesát číšníků, barmanů a servítek v GH Pupp se ale připravuje také na míchání koktejlů. „Očekáváme, že tradičně bude zájem hlavně o mojito, cuba libre, ale také o sex on the beach nebo caipirinhu,“ poznamenal Lhoták, podle kterého párty budou právě tyto lehké a osvěžující koktejly připravované v kubánském rytmu vévodit.

V nabídce nebudou chybět ani šumivá vína včetně pravého šampaňského. „Nabízíme mimo jiné 1,5 litrovou láhev Dom Périguon Vintage 2000 za 16 900 korun nebo sedmičku růžového  La Grande Dame za 2 900 korun,“ upozornil Lhoták.

„Doufáme rovněž, že bude zájem i o opravdovou lahůdku. Je jím sedmička červeného vína z oblasti Bordeaux, která se jmenuje Petrus Chateau, ročník 2002 za 65 900 korun za láhev,“ dodal Lhoták.

Reklama

Související články

Polovina hospodských na festivalu šidí

Zhruba polovina hospodských a provozovatelů restaurací své zákazníky šidí nebo jinak přestupuje zákon o ochraně spotřebitele. Zjistily to kontroly České...

Výběr článků

Načítám