Hlavní obsah

Polovina hospodských na festivalu šidí

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Zhruba polovina hospodských a provozovatelů restaurací své zákazníky šidí nebo jinak přestupuje zákon o ochraně spotřebitele. Zjistily to kontroly České obchodní inspekce (ČOI) během právě se konajícího 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech.

Festivalové Vary trápí hlavně rozkopaná promenádaVideo: ČTK

 
Článek

"U dosavadních padesáti tří kontrol v restauracích a občerstveních jsme ve čtyřiadvaceti případech zjistili nedostatky,“ uvedl ředitel plzeňské ČOI Milan Javorský. „Nejčastější problém byl ve špatné míře podávaných nápojů,“ pokračoval ředitel.

V jednom případě si inspektoři v nejmenované lepší karlovarské restauraci objednali dva panáky luxusní whisky. „Rozdíl v míře dělal 297 korun,“ prozradil Javorský s tím, že číšník nalil do skleniček pod míru.

„Při ceně jedné skleničky příkladně 800 korun stačí, když chybí jen pár mililitrů, aby vznikla tak značná ztráta pro spotřebitele,“ konstatoval ředitel, podle kterého ČOI povede s viníky správní řízení. „U tak velkého předražení lze očekávat pokutu v řádu několika desítek tisíc korun,“ poznamenal Javorský.

Pokuty v ceně 16 tisíc korun

ČOI podle něj povede kvůli pochybení hospodských celkem devět správních řízení. „Dále jsme uložili jedenáct pokut v celkové hodnotě 16 tisíc korun,“ poznamenal Javorský s tím, že hostinští měli problémy s účtováním.

„Narazili jsme na předražené účty v rozmezí dvou až 78 korun,“ konstatoval a dodal, že někteří provozovatelé restaurací nevydali doklad se všemi náležitostmi a některým provozovatelům chybělo odměrné sklo nebo neměli v pořádku váhy.

Podle ředitele plzeňské ČOI narazili kontroloři na pochybení ve 45%. „Téměř každá druhá kontrola nedopadla dobře. To je oproti zjištěním před festivalem významné zhoršení,“ uvedl Javorský, podle kterého letošní špatné výsledky překonaly také loňské nedostatky.

Optimismus vystřídal pesimismus

„Normální průměr počtu nalezených nedostatků je 27 procent, ale v Karlových Varech se to po dobu konání festivalu přiblížilo padesáti procentům,“ upozornil Javorský.

Ještě hůře dopadly ale hotely a ubytovací zařízení. „Kontrolovali jsme tři a ve všech jsme našli ceníky pouze v eurech, což není bez ocenění služeb v korunách možné,“ uvedl Javorský.

Zatímco kontroly před festivalem vyvolávaly optimismus, ty během festivalu ukázaly, že situace je ještě horší než loni. Jak nakonec ředitel plzeňských inspektorů uvedl, kontroly  budou probíhat až do konce festivalu.

Reklama

Související články

Filmový svátek v Karlových Varech zahájen

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech zahájil v pátek večer svou 45. sezónu. Do Velkého sálu hotelu Thermal přijala pozvání řada známých českých...

Výběr článků

Načítám