Hlavní obsah

Večer města ozdobil koncert Čechomoru se symfoniky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprosto zaplněné letní kino přivítalo ve středu večer společný koncert Čechomoru a Karlovarského symfonického orchestru (KSO) v letním kině. Pořádalo je město Karlovy Vary k příležitosti konání filmového festivalu. Následoval Večer města v Poštovním dvoře.

Foto: KVIFF

Karel Holas, Radek Pobořil a František Černý z Čechomoru

Článek

„Koncert sledovaly čtyři tisíce dvě stě diváků,“ uvedl Petr Masák (KZK), jednatel společnosti KV City Centrum, která letní kino provozuje.

„Tak velký zájem jsme nečekali, takže jsme museli spoustu věcí dodatečně doobjednávat a zajišťovat,“ pokračoval Masák.

Foto: KVIFF

Čechomor ve Varech přilákal tisíce lidí.

„Hovořil jsem s historiky a ti mi říkali, že tolik lidí bylo v letním kině naposledy v roce 1966 na promítání filmu Perný den,“ pochvaloval si zcela zaplněné letní kino primátor města Petr Kulhánek (KOA).

Čechomor není ale na festivalu poprvé. „V roce 2002 jsme tu zažili pěkný ročník festivalu, protože tehdy vyhrál film Rok ďábla,“ připomněl na pódiu houslista Karel Holas, že snímek doprovázela mimo jiné i hudba Čechomoru.

 Dešť koncert nepřerušil

Když zhruba ve dvou třetinách začalo hustě pršet, skoro nikoho to nezaskočilo, protože diváci vytáhli pláštěnky, ponča a deštníky.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Velký tahákem na večeru města v Poštovním dvoře byly tradičně steaky.

Přeháňka trvala jen asi dvacet minut, takže na konci koncertu mohli diváci v pohodě tleskat. Závěr byl naprosto strhující, diváci freneticky tleskali, mávali ve vlnách rukama a skákali do rytmu.

Následoval Večer města v Poštovním dvoře, kam byly pozvány asi čtyři stovky hostů. Nejdříve si na pódiu, ač si to každý před proslovem zatrhl, navzájem poděkovali Kulhánek s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dezerty a ovoce na Večeru města v Poštovním dvoře nechyběly.

K tanci a poslechu hrál Jan Budař & Eliščin Band, ale velkou pozornost si získala dechová hudba s balkánským repertoárem, která v přestávkách chodila mezi stoly. Závěr patřil kapele MK Colective.

Stoly se prohíbaly

Stoly se prohýbaly pod dobrým jídlem. „Připravili jsme 1100 porcí teplých pokrmů, včetně například zvěřinového guláše nebo telecího gyrosu,“ uvedl šéfkuchař Poštovního Dvoru Břetislav Benda.

Ve studené kuchyni nechybělo šest kilogramů italských salámů nebo sto padesát porcí anglického rostbífu a dvě stě porcí špenátové rolády s parmskou šunkou a lososem. Mezi sladkostmi dominovalo sedm set kynutých koláčků či staročeské lívance pečené před hosty.

Reklama

Výběr článků

Načítám