Hlavní obsah

Russell Crowe na karlovarském festivalu: Proč se mě tu všichni ptáte na pivo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu pokračuje druhým dnem. Mezi nejdůležitější akce patří ty, jichž se účastní herec Russell Crowe. Od čtvrt na tři odpoledne uvedl ve Velkém sále hotelu Thermal snímek Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003), v němž hraje hlavní roli. O pár minut později promluvil na tiskové konferenci, kterou Novinky.cz přenášely živě.

Živě: Russell Crowe na tiskové konferenci k filmu Master & Commander: Odvrácená strana světaVideo: Novinky

 
Článek

Russell Crowe již ve Velkém sále Thermalu potvrdil svou pověst skvělého řečníka.

Úvod k filmu, který je obvykle zkrácen na několik minut, protáhl na více než dvacet minut. Divákům se mimo jiné svěřil s tím, že při natáčení snímku – jenž se odehrává na moři – si musel sám přišívat knoflíky, ale musel se učit hrát i na housle, což mu zabralo stovky hodin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Herec Russell Crowe uvedl 1. července 2023 v rámci 57. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech film Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003). Vytvořil v něm kdysi hlavní roli

„Film vypráví příběh o čistě mužském světě, o přátelství, v němž chybí toxická maskulinita… Možná i proto se líbí generaci třicátníků,“ řekl mimo jiné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Herec Russell Crowe uvedl film Master & Commander: Odvrácená strana světa. Na snímku s ním je Helena Koutná (tlumočnice) a Karel Och, umělecký ředitel MFF KV

Pivo? Ani ne

Na pozdější tiskové konferenci mimo jiné uvedl, že stejně jako herectví miluje režii. „Rád bych to dělal i víc,“ svěřil se novinářům s tím, že častěji než celovečerní filmy režíruje dokumenty nebo hudební klipy.

Na otázku, zda – když je v Česku – ocenil i kvalitu piva, odpověděl diplomaticky. Nejdříve se sice s úsměvem podivil nad tím, proč se ho pořád u nás někdo ptá na kvalitu piva… Pak odpověděl již vážně. Sice kvality českého piva pochválil, ale zároveň se přiznal, že „není pivní člověk“: „Pivu rozuměl můj táta, který býval hotelovým manažerem.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Russell Crowe se v hotelu Thermal podepisuje fanouškům.

Ovšem následně také popsal, že – jako muzikant – má i zkušenost, že mu v zákulisí pili jeho pivo právě australští novináři. Ostatně k hudbě se opakovaně vracel. Právě muziku považoval, považuje za smysl svého života, i když „filmy také miluje“. Dovysvětlil, že si jednoduše rád vybírá, čemu chce věnovat svůj čas.

Chystá dva projekty

I na tiskové konferenci potvrdil pověst řečníka, mluvil více než hodinu. Zmínil leccos, například to, že připravuje akční filmy podle komiksů i film o norimberském procesu. V druhém projektu si má zahrát Hermanna Göringa.

Foto: Milan Malíček, Právo

KVIFF. Tisková konference Russella Crowea v hotelu Thermal.

Komentoval také jiný snímek, slavný film Walk the Line (2005). Potvrdil, že si v něm mohl zahrát hlavní roli. Což ovšem - jak uvedl - odmítl, protože jako muzikant ctí tvorbu jiných muzikantů.

Předvídal navíc, že u diváků snímek uspěje, získá odborné ceny a on nechtěl být oceněn v této souvislosti za to, že hraje jiného hudebníka. „Hudba je pro mě intimní záležitost,“ dovysvětlil.

Odpočinek a cena

Crowe přiletěl na 57. ročník MFF KV již ve středu, čtvrtek věnoval odpočinku a procházkám. Oficiální program mu začal v pátek večer, kdy na slavnostním ceremoniálu převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Křišťálový globus za přínos světové kinematografii převzal oscarový herec Russell CroweVideo: ČTK, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám