Hlavní obsah

Startuje přehlídka Tady Vary ve vašem kině

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S humorem vyprávěné drama australské režisérky Shannon Murphyové Než skončí léto zahájí dnes ve 20 hodin v 96 kinech České republiky přehlídku Tady Vary ve vašem kině.

Foto: Kviff Distribution

Film Než skončí léto zahájí dnes večer přehlídku Tady Vary.

Článek

Organizuje ji Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pro diváky v celé zemi jako náplast za zrušení letošního ročníku. Na úvod se ve „slavnostním zahájení“ spojí prezident MFF KV Jiří Bartoška a moderátor Marek Eben z Velkého sálu Thermalu s diváky všech kin. Po úvodní projekci se rozběhne přehlídka, jež promítne do 11. července 16 filmů, které vybral festivalový tým.

Hrdinkou snímku Než skončí léto je šestnáctiletá Milla, která se zamiluje do průšviháře Mosese. Pro její rodiče je to noční můra, první láska ale probouzí v nemocné dívce novou chuť do života a její energie a touha objevovat otočí celou rodinu vzhůru nohama. Morální poučky letí do koše a Milla svému okolí ukazuje, jak prožít každou minutu naplno.

„Troufnu si tvrdit, že jeden z mých nejsilnějších filmových zážitků loňského podzimu je snem každého distributora. O vážných životních věcech vypráví se šarmantní originalitou, sympatickým humorem a podmanivou dávkou lidskosti,“ komentuje umělecký ředitel MFF KV Karel Och film, který bude po skončení přehlídky pod záštitou KVIFF Distribution od 9. července k vidění v běžné distribuci.

K očekávaným filmům patří například vítěz amerického festivalu Sundance Jalda, noc odpuštění, který se odehrává během íránského svátku Jalda, což je oslavovaný den zimního slunovratu. Snímek vychází ze skutečné íránské reality show, kdy za přítomnosti kamer mohou odsouzení vrazi žádat o odpuštění rodiny obětí, a pokud jim odpustí, ujdou trestu.

Milovníky filmů Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč nebo Osvícení potěší dokument Kubrick o Kubrickovi režiséra Gregoryho Monroa. Vychází ze čtyř rozhovorů, které francouzský filmový kritik Ciment vedl se slavným režisérem, jenž jinak interview prakticky neposkytoval. Monro z nich vybral to nejzajímavější a doplnil film dalšími dobovými svědectvími a vizuálem z Kubrickových filmů.

Každý ze šestnácti filmů bude mít v rámci přehlídky jedno uvedení, představení budou koncipována ve festivalovém duchu a doplněna odbornými úvody přenášenými online do sálu. Do vybraných míst se chystají rovněž osobní delegace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám