Hlavní obsah

Román Jáchyma Topola získal filmovou podobu. Citlivý člověk vyráží do Varů

Nejdřív Citlivý člověk spisovatele Jáchyma Topola uspěl u čtenářů. Nyní se jeho filmová podoba představí divákům na 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Soutěžit bude o nejprestižnější cenu – Křišťálový globus. Režie snímku se ujal Tomáš Klein. Ten se stal i jeho spoluscenáristou. Film nyní představil trailer.

Citlivý člověkVideo: CinemArt

 
Článek

Pro Kleina je snímek debutem. Topol při něm působil jako konzultant. Jeho tématem je – podobně jako u knihy – konflikt syna a otce na pozadí road movie, která se prolíná s bláznivou poutí, s podobenstvím o zasvěcení chlapce do dospělosti.

V hlavních rolích se představí David Prachař, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský, Jiří Lábus, role malého chlapce se ujal talentovaný Jaroslav Cuhra.

Foto: CinemArt

David Prachař ve filmu Citlivý člověk

„Naší ambicí je nabídnout silný autorský film, který diváka konfrontuje s těžkými tématy dnešní doby, ale zároveň mu skrze svou stylizaci, energii a živelnost nabídne východisko. Film, jenž diváka třeba inspiruje k tomu, aby opustil komfortní zónu a aby dobrodružství a nejistotu vnímal jako příležitost, která ho může posílit,“ uvedl Klein s tím, že se do Topolovy knihy zamiloval na první pohled a hned v ní viděl film.

Režisér Tomáš Klein

  • Citlivý člověk je jeho celovečerním debutem; jeho studentské filmy ale byly úspěšně uvedeny na řadě mezinárodních festivalů. Bakalářský film Retriever, který natočil v režijním duu s Tomášem Mertou, byl uveden na MFF v Cannes v sekci Cinéfondation. Jako druhý režisér spolupracoval na filmu Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Snímek na přání režiséra po jeho smrti následně dokončil. Film získal zvláštní uznání poroty na MFF Karlovy Vary a byl uveden na MFF v Rotterdamu. Na filmu FREMViery Cákanyové se podílel jako kameraman a tento film měl mezinárodní premiéru ve Fóru na Berlinare, získal cenu Pavla Kouteckého a byl uveden na řadě dalších festivalů.

Reklama

Výběr článků

Načítám