Hlavní obsah

RECENZE: Tak ať ten sex máme za sebou, řekla paní učitelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Hodně štěstí, pane Veliký režisérky Sophie Hydeové má předpoklady stát se diváckým hitem. Je srozumitelný, zábavný i dojemný.

Hodně štěstí, pane Veliký

 
Článek

Stárnoucí učitelka Nancy není šťastná. Manžela už nemá, ale dokud ho měla, její sexuální život stejně téměř neexistoval nebo byl nudný. Cítí, že jí všechno utíká, a v nouzi nejvyšší se odhodlá objednat prostituta.

Vybere si atraktivního mladíka Lea, jenže když dorazí do hotelového pokoje, propadá panice. Nikdy nic takového nedělala a několikrát se rozhodne to vzdát. Neuvěřitelně milý mladík ji přemlouvá, ať zůstane. Šokuje ji tím, jak se vůbec nestydí – je sebevědomý a empatický. Jeho dokonalost ovšem budí dojem nereálnosti – tušíme, že se musí objevit nějaké trauma, které postavu probarví a vrátí mezi obyčejné smrtelníky.

Foto: Lionsgate

Daryl McCormack a Emma Thompsonová.

Není jednoduché zvládnout příběh o sexu, tak aby byl humorný, uvěřitelný a nezaváněl trapností. V případě britského snímku Hodně štěstí, pane Veliký (Good Luck to You, Leo Grande) se však sešly všechny komponenty a pěkně do sebe zapadly.

Většinu úspěchu zde zajistil už scénář Katy Brandové s postavami promyšlenými do hloubky a dialogy, které nešetří nekorektními hláškami a krutým humorem zejména v první polovině filmu.

Na další úroveň snímek pozvedli tím, že do hlavní role obsadili Emmu Thompsonovou, která je v roli zakřiknuté učitelky dokonalá. Vystihla směs touhy nakopnout svůj život s nervozitou a vnitřní nejistotou nešťastné paní, která chce žít naplno, ale současně nechce. Mladík Daryl McCormack tu vlastně jen asistuje, protože herečka si film ukradla pro sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám