Hlavní obsah

Počasí bude na festivalu k baťůžkářům přívětivé

Rudolf Voleman, Právo, Rudolf Voleman

Počasí bude v úvodních dnech 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech vůči milovníkům filmu spíše přívětivé. Baťůžkářům může být chladno pouze v sobotu nad ránem, protože později se začnou ranní teploty zvyšovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

MFF KV zahájil déšť.

Článek

Bouřky lze očekávat hlavně v pondělí odpoledne, ale možná přijdou přeháňky i v dalších třech nadcházejících dnech, tedy od úterý do čtvrtka.

Právo o tom informoval meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík z Šindelové na Sokolovsku. „Celkem pravidelně se v historii stávalo, že počasí v úvodu festivalu baťůžkáře zalilo deštěm,“ připomněl, že zejména na začátku festivalu pršívalo. Nebylo tomu jinak ani v pátek 1. července.

 Kroupy spíš ne

Podle Kovaříka je velmi pravděpodobné, že minimálně v první polovině MFF se bouřky s krupobitím, silnými dešti a větry, které zasahují řadu dní různé části republiky, Karlovým Varům vyhnou. „To by se nám mělo úspěšně vyhýbat,“ potvrdil.

V sobotu ráno očekává meteorolog polojasnou oblohu nad centrem festivalového dění: „Přes den by mělo být polojasno až skoro jasno a teploty se dostanou na dvacet až dvacet čtyři stupně, takže sobota bez deště. Pouze ráno budou trochu nižší teploty, tedy jedenáct až devět stupňů, což nebude nic příjemného. Bude to ale poslední studená nepříjemná noc pro baťůžkáře.“

 O víkendu teplo

V noci ze soboty na neděli by se měly k ránu pohybovat teploty mezi dvanácti a čtrnácti stupni.

„Přes den bude skoro jasno až polojasno, většinou polojasno. Teploty v odpoledních hodinách budou velmi vysoko, a to dvacet pět až dvacet devět stupňů, takže to takhle rychle půjde nahoru,“ předpokládá. Ten navíc poukazuje, že před slunkem nechráněným částech centra Karlových Varů by mohly teploty dosáhnout až třiceti pěti či dokonce čtyřiceti stupňů.

„V pondělí bude ráno jasno až polojasno a přes den bude přibývat oblačnost od západu. V odpoledních hodinách lze čekat četné bouřky a srážky, a to velmi rozdílné, co se týká místa působnosti,“ pokračoval Kovařík s tím, že to bude část dne, kdy by mohl milovníky filmů v Karlových Varech potrápit déšť.

 Proměnlivá oblačnost

Teploty by se měly v pondělí ráno pohybovat kolem patnácti šestnácti stupňů a odpoledne mezi dvaceti třemi až dvaceti osmi stupni, výjimečně se vyšplhají s postupující západní frontou až k třiceti.

V následujících dnech, tedy v úterý, ve středu a ve čtvrtek lze podle Kovaříka očekávat velmi proměnlivou oblačnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám