Hlavní obsah

OHLÉDNUTÍ: 5 nejlepších filmových zážitků z Karlových Varů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary skončil, ceny zamířily ke svým laureátům. Novinky proto přinášejí pět nejlepších diváckých zážitků z letošního ročníku, již 57. O výběr těch nejlepších titulů se postarala Kristýna Skalníková, která pro nás festival sledovala jako filmová kritička.

Foto: Aerofilms

Ukázka z filmu Dokonalé dny.

Článek

Dokonalé dny

Když přijde filmař Wim Wenders s novým počinem, je to pokaždé událost. Tvůrce, který dokáže perfektně nasát lokální kulturu a genius loci, se tentokrát vydal do tepavé japonské metropole.

Příběh o tokijském uklízeči toalet, jemuž ke štěstí stačí jen to nejnutnější, je strhující ve svém minimalismu. Osamělý Hirayama v podání Kódžiho Jakuša se záviděníhodným asketickým nastavením je tichý pozorovatel krásy všedních dnů, kterou v hektické současnosti často přehlížíme.

Úsvit

Trailer k filmu ÚsvitVideo: 2media

Hermafroditismus, baťovské ideály a meziválečné Československo. Jde to dohromady? Mladý režisér Matěj Chlupáček se scenáristou Miro Šifrou, kteří už spolupracovali na oceněném seriálu Zrádci, dokazují, že ano.

Transgender herec Richard Langdon o filmu Úsvit: Jsem hrdý na to, co se nám podařilo vytvořit

Na kus řeči

A když si za tahouna děje zvolí křehkou krásku se silným nitrem Elišku Křenkovou, rodí se úspěch. Tato moderní dobovka světového střihu je hotovou vizuální rozkoší, od které se těžko odvrací zrak. Vypiplaný má scénář, architekturu, kostýmy i výpravu.

Jen ať je to chlapec

Jordánské dědičné právo je ošemetná záležitost. Pokud žena neporodí syna a stane se vdovou, její budoucí majetková situace není zrovna jistá. Na vlastní kůži to pozná Nawal, která zůstává sama s dcerou po náhlém úmrtí manžela, obklopená jeho chamtivými příbuznými.

Režisér Amjad Al Rasheed vypráví ryze osobní story, která je posmutnělá a optimistická zároveň. Ponurá ve smyslu, v jak bezbranném postavení ženy na Blízkém východě stále jsou – hrdinka přesto nachází světlo na konci tunelu.

Fremont

Titulní zapadlé kalifornské městečko by pravděpodobně nikdo neznal, kdyby ho ve svém dramatu nevyzdvihl režisér a scenárista Babak Jalali. Útočiště, jež je spíše klecí, ve Fremontu našla afghánská imigrantka prchající před Tálibánem.

PRVNÍ DOJMY: Fremont. Film o tichém trápení afghánské imigrantky v USA boří klišé

O Křišťálový glóbus

Někdejší překladatelka pro americkou armádu nyní dělá podřadnou práci v továrně na koláčky štěstí. Odloučená od rodiny trpí nespavostí, za níž její psychoterapeut nachází další vrstvy. Jalalimu se téma přistěhovalectví podařilo zpracovat s empatií, odstupem a bez klišé.

Sladký východ

Zprvu trochu ohraný portrét školního výletu se zakrátko zvrhne v divokou odyseu americké středoškolačky. Líbezná dobrodružka se rozhodne lapit každou slibnou příležitost, která jí cvrnkne do nosu. A dostává se na místa, kam by se jakákoli racionálně uvažující bytost neodvážila vstoupit.

GLOSA: Sladký východ. Zběsilá jízda podivuhodné oportunistky po USA

Letem filmem

Režijní debut kameramana Seana Price Williamse nabízí odlišný pohled na zemi neomezených možností očima zvláštní náctileté oportunistky, se kterou stojí za to vydržet až do závěrečných titulků.

Reklama

Výběr článků

Načítám