Hlavní obsah

NFT obraz ukazuje úplně jiný podmořský život

V rámci karlovarského filmového festivalu je k vidění neobvyklé dílo. Ve Smetanových sadech je na 162 LED panelech o velikosti 9x9 metrů promítán NFT obraz turecko-amerického umělce Refika Anadola, který kombinuje pokročilou umělou inteligenci s rozsáhlým výzkumem a mapováním oceánských korálů po celém světě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Neustále se měnící obraz, který evokuje mořské korály, doplňuje hudba.

Článek

Zkrátka podmořský svět člověk může vidět a vnímat úplně jinak. Celkový prožitek ještě umocňuje hudba, která projekci obrazu provází.

Dílo s názvem Machine Hallucinations: Coral Dreams (Strojové halucinace: Korálové sny) bude vystaveno do 9. července a vidět jej může kdokoli a zdarma.

Foto: Allwyn

Machine Hallucinations: Coral Dreams

Tento NFT obraz měl světovou premiéru v miamské galerii Art Basel Miami Beach, ve Varech má premiéru evropskou. Inspiraci jeho autor čerpal z více než 1,7 milionu snímků oceánských korálů. Speciální počítačový program jej vytvořil na základě 300 milionů zpracovaných dat, která vypovídala o tom, jak tento podmořský ekosystém funguje a žije.

K vytvoření obrazu „jsme shromáždili přes milion fotek podvodního prostředí, a to hlavně z otevřených zdrojů. Vytvořili jsme pak speciální program, který díky strojovému učení přeměnil tato data v živou animaci,“ popsal proces Anadol Refik. „Díla ze série ‚Machine Hallucinations‘ přináší náhled na to, jaké jsou schopnosti umělé inteligence při vytváření vlastních vizí přírody a lidské existence,“ dodal.

Večerní pohled na NFT obraz

Na festival obraz přivezla mezinárodní loterijní společnost Allwyn ze skupiny KKCG.

NFT jsou umělecká díla, která lze nakupovat a prodávat online prostřednictvím technologie blockchain.

Reklama

Související články

MFF KV: Lanovka, kola, vláčky. Nechte auto doma

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je v plném proudu. Na návštěvníky čekají také přesuny z místa na místo. Ten, kdo nechce chodit pěšky, může...

Výběr článků

Načítám