Hlavní obsah

Na palubu! Tady Vary zvou na komedii o láskách i přátelství v černo-bílém světě

Novinky, Lenka Hloušková

Tahle cesta měla vypadat úplně jinak. Nepochybují tři mladíci záhy po seznámení v Paříži. V rámci spolujízdy autem vyrážejí na jih Francie. Řídí Edouard. Jede „jen“ za mámou, která mu říká Koťátko. A místo dvou slečen, které očekává, k němu do vozu přisednou frajírek Félix a dobrák Chérif. Komedii Na palubu! natočil režisér Guillaume Brac.

Na palubu! / À l'abordage. Trailer s anglickými titulky.Video: KVIFF

 
Článek

„Potkají se dva mladí, stráví spolu jednu noc v Paříži. A Félix je ten, kdo je okouzlen více, proto se rozhodne za dívkou vydat, aby ji překvapil. Vezme s sebou nejlepšího, ovšem přemýšlivého kamaráda Chérifa,“ popsal Brac jednu z hlavních linek příběhu pro Champs Élysées Film Festival.

Dva kluci černí jako boty si s klukem z lepší rodiny od začátku moc nerozumějí. Všem je jasné, že jejich životy se v lecčems neshodují. Edouard jim vyčítá, že se mu vloudili do vozu podvodem, když předstírali, že jsou holky. Pro ně, kluky z předměstí, je on zase tím, kdo se narodil se zlatou lžičkou v puse...

Stačí šest set kilometrů

Stačí ovšem šest set kilometrů, nabourané auto, společný (ne)dobrovolný pobyt v kempu, aby zjistili, že jsou vlastně na jedné lodi. „Je to film o svobodě, našich rozhodnutích...,“ říká režisér.

Ve snímku se objeví i Bracova šestiměsíční dcera, o niž se Chérif stará. „Partnerka na štěstí nevzdorovala. A dcera se smála, moc neplakala,“ okomentoval její obsazení. Do dalších rolí obsadil studenty pařížské národní konzervatoře.

Foto: Artcam Films

Měla to být spolujízda. A ty spolujezdkyně měly být dvě ženy...

Nebuď jako Oreo

Cesta netradiční trojice má tedy jasný cíl. Městečko, kde je na prázdninách Felixova dívka Alma. Aniž by to kluci chtěli nebo předem plánovali, musejí týden spolu žít v malebném kempu u divoké řeky kdesi na jihu Francie.

(Ne)dobrovolně jsou svědky i aktéry lásek, plachých romancí, i bolestných ran, které v mezilidských vztazích vznikají leckdy omylem, ovšem zmizet nemusejí do konce života. A rasovou korektnost v Bracově snímku nečekejte. Je to přece jen komedie.

„Nebuď jako Oreo,“ říká mimo jiné Chérif zamilovanému Félixovi s odkazem na jeho přání navázat na flirt, který on vzal jako vážný vztah.

Foto: KVIFF

Láska v nejkřehčí podobě, zábava a výlet na jih Francie: to nabízí francouzský snímek Na palubu! Bude uveden v rámci akce Tady Vary.

Srovnání s oblíbenou sušenkou je jakýmsi přátelským varováním, aby se nechoval jako černoch s bílou duší. Sám Chérif přitom ve vztazích se ženami tápe. A cenné rady, jak na ně, jim oběma na konec uděluje Koťátko alias Edouard.

Francouzská letní komedie bude k vidění po celé republice v rámci festivalu Tady Vary, a to 3. a 7. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám