Hlavní obsah

Na festivalu vznikaly čelenky a kloboučky z filmů

Právo, Rudolf Voleman

Čelenky jako vystřižené z 30. let minulého století nebo kloboučky z pozdějšího módního období si vyrábějí z celuloidových filmových pásů návštěvnice letošního Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech díky tvůrčí dílně, kterou uspořádala Unie výtvarných umělců Karlovarska. Probíhá od středy dopoledne a vyvrcholila ve čtvrtek společným focením s ozdobami u Festivalové stěny v Thermalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dana Svobodová a Štěpánka Bergerová při tvorbě členek z filmových pásů.

Článek

„Támhle máte filmy a můžete vyrábět a pak se třeba vyfotit,“ vítala první hosty tvůrčí dílny ve Výukovém centru na náměstí Milady Horákové předsedkyně karlovarské unie výtvarníků Štěpánka Bergerová, která sama už stačilo vyrobit filmovou paruku a čelenku jako vystřiženou ze 30. let minulého století.

První účastnice tvořivé dílny se nenechaly přemlouvat a hned si sedly k pracovním stolům a začaly tvořit.

„Ráno nám kamarádka četla doprovodný program, takže jsme zjistili, že to máme cestou na festival. Ráda bych si také vytvořila filmovou čelenku,“ uvedla Dana Svobodová ze Strakonic, která je na festivalu už potřetí, ale podobné akce se účastní poprvé.

Pozor na prsty

„Při práci se musí dávat pozor, protože filmový pás řeže do prstů. Když jsme vloni tvořily filmové šaty, tak jsme si pod ně musely obléknout trička a další oblečení, protože jinak se člověk lehce pořeže i na těch nejnečekanějších místech,“ popisovala strasti loňské festivalové módní procházky ve vyrobených filmových kostýmech.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dana Svobodová s vlastnoručně vyrobenou čelenkou z filmových pásů.

Pořadatelka akce si už vloni myslela, že performancemi s filmovými pásy bude letos konec. Došly totiž filmové kotouče. Při úklidu svého depozitáře ale další filmové pásy nečekaně nalezla.

Svoji čelenku například vytvořila z filmového pásu, na kterém je natočena americká akční komedie Muži v černém, která získala ve své době Oskara za nejlepší masky. „Je možné, že jsem si ho skutečně před lety dala stranou s tím, že nejlepší filmy nebudeme na performance používat. Tak teď se nám hodí,“ usmívala se Bergerová s filmovou čelenkou s Muži v černém na hlavě.

 Svatebčani ve vaně

Letos se karlovarské výtvarnice rozhodly pro filmové čelenky a kloboučky proto, že na ně není potřeba tolik filmového materiálu. „Vznikla tady tvůrčí dílna, kde si může každý návštěvník filmového festivalu sednou a začít tvořit. K dispozici tu jsou nůžky, sešívačky, provázky a leukoplasti. Tohle všechno bohatě stačí k tomu, abychom si vytvořili něco na hlavu,“ popisovala Bergerová.

Filmové pásy získala Bergerová před zhruba patnácti lety díky spolupráci se spolčeností Warner Bros. „Na filmových pásech jsou starší filmy, zejména thrillery, které jsou vyřazené, protože dnes jsou už všechny filmy digitalizované. Byly určené k likvidaci. Bylo toho tehdy plné auto,“ prozradila šéfka karlovarské unie umělců.

„Díky filmům jsme mohli při festivalech uspořádat asi dvanáct velkých filmových performancí. Akce měly obrovský úspěch, kde kdo se s námi fotil, včetně různých maskotů, kteří pobíhali festivalovým děním. Při akci nazvané Filmová lázeň skončila ve vaně s filmovými pásy dokonce japonská nevěsta se svým ženichem, kteří zrovna kolem procházeli,“ vzpomínala Bergerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám