Hlavní obsah

KVIFF: Filmová lenoška nabízí originální fotografie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdou filmového umění focenou v prostorách opravdického ateliéru se může stát každý, kdo zavítá na letošním 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech na festivalovou doprovodnou akci nazvanou Filmová lenoška. Tvůrčí dílna je připravená v ateliéru na dvorečku na náměstí Dr. Milady Horákové č. p. 2A.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Z Filmové lenošky si lze odnést svoji fotografii ve vypůjčených šatech s kloboukem.

Článek

„Filmový návštěvník má tu výhodu, když sem přijde, že tradice našich doprovodných akcí je opravdu letitá,“ uvedla za KOUVU Štěpánka Bergerová, která je hlavní organizátorkou tvůrčí dílny s fotokoutkem.

„Díky tomu máme obsáhlý fundus z filmových pásů, ať už se jedná například o dekorace z filmu Velký Gatsby. Ale máme tu například šaty vytvořené z filmových pásů, které si každý může vyzkoušet, pokud se do nich vejde,“ pokračovala organizátorka.

„Pak je možné si ve vypůjčených šatech ulehnout na lenošku a vyfotit se v tomto stylu,“ dodala Bergerová s tím, že fotku lze pak využít na sociálních sítích jako úžasnou reklamu.

Ateliér je plný bannerů s historickými fotografiemi. „Je to taková má nástěnka z akcí, které jsem pořádala. Byly to doprovodné festivalové akce, ať už se jednalo o tvůrčí dílny, performance nebo výstavy. Obrázky, které tu jsou, tak se s těmito akcemi chceme pochlubit,“ konstatovala organizátorka.

KVIFF: Letní scéna nabízí pohádky i koncerty

Může se hodit

Lenoška, která je ústředním motivem letošní tvůrčí dílny, je sama o sobě zajímavým výtvarným předmětem. „Ta lenoška se mi nejdříve zdála. Tak jsem pak hledala, kde bych ji mohla pořídit, až jsem ji našla u jedné nábytkářské firmy, která je v různých barevných provedeních dováží,“ prozradila Bergerová.

Tvůrčí dílna Festivalová lenoška je v provozu oba sváteční dny odpoledne až do čtyř hodin. „Máme to vyzkoušené, že právě v tuto dobu mívají návštěvníci nejvíce volno mezi filmy,“ vysvětlila umělkyně.

„Zvlášť k nám chodí lidé opakovaně, především ti, co nás sledují na sociálních sítích. Přijdou se pak vyfotit nebo si vyrobit drobnost ze zbytečku filmových pásů, které ještě máme k dispozici – například čelenku,“ doplnila Bergerová s tím, že někteří stálí klienti dopředu avizují svůj příchod a mnozí z nich si s sebou nosí i svoje šaty na focení.

Bergerová akce s karlovarskými výtvarníky v rámci festivalu pořádá již řadu let. Předloni se například vyráběly festivalové kravaty z filmových pásů. V minulosti se jednalo například o filmovou lázeň, kdy místo vody byla vana naplněna filmy, dále pak filmový šatník, kabelky z filmových pásů nebo také šperky. Účastníci si vždy mohli své výtvory odnést s sebou.

Dánská režisérka vyhrála na karlovarském filmovém festivalu stipendium v Hollywoodu

Cvrkot ve Varech

Reklama

Výběr článků

Načítám