Hlavní obsah

Hostely hlásí podobné množství batůžkářů jako vloni, přijeli i Maoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festivalové hostely, které využívají na letošním, 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových varech především batůžkáři, hlásí zhruba v polovině festivalu ve srovnání s loňským ročníkem více nebo podobné množství hostů. Mezi nimi nechybí ani cizinci, například Španěl nebo Američan, ale na festival přijeli i milovníci filmu z Maorských ostrovů v Polynésii.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

V hostelu na Nábřeží Jana Palacha se spí kupříkladu v tělocvičně na zemi.

Článek

„Máme tady ubytovaného Maďara, Španěla, dva Estonce, Belgičana, Američana, Francouze a zbytek jsou Slováci,“ uvedl spoluprovozovatel hostelu na nábřeží Jana Palacha Vladimír Hůrka s tím, že mezi řádově stovkami ubytovaných bylo asi dvacet cizinců.

„Počet ubytovaných hostů je zhruba stejný, ale nyní očekáváme, že to přes svátky půjde nahoru,“ pokračoval provozovatel hostelu.

„Žádný problém jsme tu s ubytovanými nebo mezi ubytovanými neměli. Ono totiž z sedmdesáti, osmdesáti procent jezdí pořád ti samí návštěvníci, kteří již znají, jak se mají chovat,“ dodal Hůrka s tím, že si ubytovaní nabíjejí mobily hlavně přímo na improvizovaných pokojích a v tělocvičnách, kde jsou zásuvky.

„Cenné věci doporučujeme, aby si dali k nám do úschovy, ale ty běžné si nechávají na pokojích,“ dodal.

Po víkendu se uvolnily na festivalu ubytovací kapacity, a i lístků je víc

Může se hodit

„Máme ubytovaných dvě stě osmdesát Čechů a asi necelou stovku cizinců, ale to jsou převážně Slováci,“ uvedla vedoucí hostelu v Základní škole v ulici Dukelských hrdinů Eva Doušová. „Máme tady dokonce ubytované návštěvníky, kteří přijeli z Maorských ostrovů,“ pokračovala recepční.

„Všechno probíhá v naprosté pohodě. Řekla bych, že lidé, co přijeli na festival, jsou zlatí,“ hodnotila. „Proti loňsku přijelo zatím více návštěvníků,“ poznamenala. „Úschovnu využívají naši klienti především pro cenné věci, jako jsou notebooky,“ doplnila. „Nabíjení využívají hlavně stanaři, protože ostatní si mohou nabíjet přímo ve třídách, kde přespávají,“ dodala Doušová.

Stanové městečko? Jako vždy

„Máme zatím ve stanovém městečku přibližně stejné množství lidí na přenocování jako v roce loňském,“ uvedla Simona Vránová, která řídí městskou společnost KV City Centrum, jež provozuje přírodní koupaliště Rolava v městské části Rybáře, v kterém bylo na festival tradičně zřízeno festivalové stanové městečko.

„Máme tu několik cizinců pod stanem, například z Německa nebo Holandska… Všechno tu probíhá v naprosté pohodě, letos přijeli samí příjemní hosté,“ uzavřela.

KVIFF: Smetanovy sady nabízejí na festivalu občerstvení, ale i zázemí pro děti

Může se hodit

Reklama

Výběr článků

Načítám