Hlavní obsah

RECENZE: Zázračný aparát. Punkově o historii (audio)vizuálních médií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotíme. Natáčíme. Sdílíme a konzumujeme obsah. V primitivní podobě skoro dvě stě let, v té nejdokonalejší poslední dekádu. Kam nezadržitelný vývoj audiovizuálních médií spěje? Otázku si pokládá dokument Zázračný aparát, který produkoval režisér Trojúhelníku smutku Ruben Östlund. Po uvedení na karlovarském filmovém festivalu vstoupí 20. července do kin.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Článek

Dívka visí z okna mrakodrapu a jistí se pouze držením ruky kameramana, který ji dost riskantně natáčí. Bez až absurdního hazardu se životem by ale nevznikla takto impozantní scenérie, která nejen jeho tvůrcům, ale i publiku dodává závrať do morku kostí. A nejspíše stejně závratná čísla sledovanosti výsledného příspěvku.

Obdobnými sekvencemi diváka bohatě sytí počin švédsko-francouzského tandemu Axel Danielson a Maximilien Van Aertryck. Dějiny fotografie, filmu a televize, které se v současném miléniu přelily do tekutosti sociálních sítí, nezaznamenávají chronologicky ani učebnicově, ale berou si příklad z aspektu, na který ve snímku sami upozorňují.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Ukázka z filmu Zázračný aparát

Cílem audiovizuálních médií je udržení pozornosti po co nejdelší dobu. Tak dlouhou, že lidé mnohdy zanedbávají svou životosprávu, spánek nebo péči o partnerský vztah. Dokument autoři chytře skládají na totožném principu.

Vzhledem ke zvolené tematice nevyhnutelnou encyklopedičnost, která by ve velkém měřítku mohla být obtížně stravitelná, prokládají mimořádně poutavými úlovky z internetových vod.

A tak vedle smělé mrakodrapové dvojice narazíme i na nepovedené části náborového videa teroristů ISIS, jehož „moderátor“ evokující hereckého neumětela si nedokáže zapamatovat jednoduchý text. Ukazuje, že prezentace navenek se málokdy rovná realita. Anebo na virálně se šířící amatérské záběry batolat, u kterých scéna se smrtí Simbova otce ve Lvím králi vyvolala prudký pláč. Smích zaručen.

Trocha faktografie nikoho nezabije a Zázračný aparát potěší nejen milovníky punkových dokumentaristů a online bizarností, ale i ty, kteří jsou o mediální historii už lehce poučení a s radostí si dají zábavné opáčko.

Zázračný aparát
Švédsko/Dánsko 2023, 88 min. Režie: Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck
Hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám