Hlavní obsah

Laura Dernová: Jsem ráda, že rodiče byli hippies

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká herečka Laura Dernová si ve čtvrtek večer povídala s Markem Ebenem v rámci talk show Na plovárně, která se natáčela na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Eben a Laura Dernová

Článek

Herečka v úvodu vzpomínala na tatínka, herce Bruce Derna, který se proslavil třeba tím, že zabil ve filmu Johna Waynea. Protože hrával většinou záporné postavy, častěji býval ve filmu zabit sám, a to velmi krutým způsobem. Pro malou dceru to prý byla „hodně divná zkušenost”.

„Tatínek byl hippie, liberální rebel... byl i sportovec, i dnes každý den běhá, zastává zdravý způsob života a má široké srdce. Jsem ráda, že mě vychovali rodiče, kteří byli hippies, ale říkali mi, abych nebrala drogy,” vysvětlila Dernová.

Proslulá je její spolupráce s režisérem Davidem Lynchem. S ním se poprvé setkala, když jí bylo sedmnáct, a natočila film Modrý samet.

„Scénář byl jasně daný, velice magický, strašidelný. Tehdy jsem už viděla jeden jeho film a úplně jsem mu nerozuměla. Vlastně ani tomu scénáři jsem nerozuměla, ale rozhodla jsem se, že do toho půjdu a hodně to změnilo můj život. Považuju Davida za velkého mistra,” řekla.

Jejím nejslavnějším mainstreamovým filmem je ale stále Jurský park. „Ten film viděl každý, je komerční, ale když se to natáčelo, bylo to avantgardní. Byl to první film s počítačovou grafikou, animatronikou a byla kolem toho spousta otázek. Bude to fungovat? Nám to připadalo jako nezávislá filmařina,” vysvětlila herečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám