Hlavní obsah

Roušky, dezinfekce a pásky. Karlovarský festival se omluvil za zahájení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Roušky na ústech. Pásky na rukách. Nezbytné dva doplňky, bez nichž se letos nedostanete do karlovarských kin, přijala drtivá většina diváků. Opatření jsou od soboty důsledně kontrolována. Organizátoři MFF KV se nicméně omluvili za úvodní ceremoniál, v němž někteří hosté nastavená opatření nedodržovali. Konkrétně se jednalo o roušky.

Nošení roušek na festivalu v Karlových VarechVideo: Novinky

 
Článek

„Jsme si vědomi, že během slavnostního zahájení MFF Karlovy Vary došlo bohužel z části k nedodržení nařízení ministerstva zdravotnictví o povinném zakrytí dýchacích cest respirátory nebo nanorouškami. Vzniklá situace nás mrzí, protože jsme ve spolupráci s odborníky a Krajskou hygienickou stanicí Karlovy Vary připravili rozsáhlý systém bezpečnostních opatření a jeho součástí byla i informační kampaň týkající se podmínek návštěvy festivalových představení,” uvedli organizátoři na svém webu.

Vary: Do festivalových kin jen s covid-safe pásky a v respirátorech

MFF KV
Kontrolní páska je průkazem o bezinfekčnosti. Bez ní se nikdo nedostane do prostor, kde jsou kinosály. Pásku získá poté, co na speciálních stanovištích předloží potvrzení o platném očkování, případně potvrzení o absolvování testů na covid-19 s negativním výsledkem. Diváci se mohou na festivalu otestovat i naočkovat.

Vojtěch organizátory pochválil

Mezi těmi, kdo opatření porušili, patří také ministři. Včetně ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO).

Foto: KVIFF

V rouškách jsou i zaměstnanci MFF KV.

Ten posléze, tedy s odstupem dvou dnů, pro ČTK vyjádřil lítost nad tím, že zahájení MFF KV provázela pochybení.

Foto: Petr Horník, Právo

Roušky, pásky, bez nich se do sálů nedostanete.

Uvedl, že roušku měl na ústech nejen on, ale i jeho žena: „Možná u té první zahajovací projekce to nebylo úplně ideální, ale pak jsem se účastnil standardních filmových projekcí, byl jsem asi na dvou nebo na třech filmech, a musím říci, že prakticky všichni měli nasazený respirátor v průběhu představení.”

Foto: Petr Horník, Právo

Vary v rouškách.

Obecně ovšem organizátory akce za snahu dodržet všechna hygienická opatření pro ČTK pochválil: „Jsem tu třetí den, účastnil jsem se i filmových projekcí a musím říci, že organizace je velmi dobrá.”

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hotel Thermal. Dezinfekce Velkého sálu.

 Fungující covid-safe systém

Organizátoři MFF KV zdůraznili, že všichni hosté úvodního ceremoniálu museli předem projít jejich covid-safe systémem. Čímž prokázali svou bezinfekčnost. Stejným systémem musejí projít všichni diváci, kteří chtějí vejít do sálu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Neděle. Úvod k filmu Zátopek. Delegace ke snímku mít roušky nemusí.

Probíhají také průběžné kontroly, které ukazují, že drtivá většina diváků nastavená pravidla respektuje. K dispozici mají vedle roušek také dezinfekci.

Za první tři dny festivalu pak bylo vydáno kolem 20 tisíc covid-safe pásek, provedlo se přes 3000 testů, všechny s negativním výsledkem. Jednorázovou vakcínou bylo prozatím naočkováno 75 lidí, další mají rezervované termíny.

Foto: KVIFF

V rouškách jsou i zaměstnanci MFF KV.

Festival a covid-19

  • Kontrolní pásky jsou k dispozici na řadě míst. Na festivalu je 25 týmů rozdělených do 7 pevných stanovišť a 18 mobilních týmů. Thermal: 5x pevných stanovišť, pokryté jsou vstupy do jeho prostor, akreditační hala a hlavní pokladna. Plus 1x u hotelu Thermalu hlavní výdejní stan. Pupp: 1x pevné výdejní místo v lobby hotelu.
  • Kontrolní pásky jsou navíc k dispozici na všech pokladnách, kde je pokladníci též můžou vydat po prokázání bezinfekčnosti pomocí QR kódu. Stanové městečko je odbaveno pokladnami.
  • Pro řešení situace jsou k dispozici i SOS týmy, včetně 2 SOS pointů: Thermal a Pupp.
  • Respirátory jsou k dispozici ve všech festivalových prostorách, před kinosály.

Reklama

Výběr článků

Načítám