Hlavní obsah

Karlovarský Jiný pohled přinese vězeňské drama i fotbal

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z jiného místa a jiným úhlem se dívají filmy ze sekce MFF Karlovy Vary Jiný pohled. Několik z nich bylo oceněno na prestižních festivalech po celém světě.

Článek

Příkladem budiž cenou FIPRESCI na Berlinale ověnčený kolumbijský snímek Jak chytit kraba (El vuelco del cangrejo), příběh ze zapadlé vesnice na pobřeží Pacifiku. Svou cenu si jistě zasloužil už za poetický přístup k látce.

Oba jihokorejské filmy zase uspěli v Pusanu – jak mysteriózní thriller Paju (Pa-ju), tak ve Varech v mezinárodní premiéře uváděné melodrama Zmizelí milenci (Pok-poong-jeon-ya). Řecký Správce domu (O diahiristis) má zase cenu z festivalu v Soluni, bude uveden taktéž v mezinárodní premiéře a vypráví příběh muže, který se snaží udělat pořádek v domě, který spravuje, i ve svém vlastním soukromí.

Z ostatních vyberme třeba dánské duo. Film se stručným názvem R režisérů Michaela Noera a Tobiase Lindholma je drsné vězeňské drama, které připomene veleúspěšný francouzský snímek Prorok. „Vězení nás zajímalo i jako do sekcí rozdělené území, kdy spolu lidé mohou mluvit, ale nemohou spolu žít. Připomělo nám to situaci v Evropě, která je rovněž podobným způsobem rozdělena,“ říkají tvůrci.

A řadou domácích cen je ověnčená také dánská roadmovie Veteráni (Oldboys) o putování jednoho zkrachovalce za amatérským fotbalovým týmem. Jde o debut Nikolaje Steena, bratra herečky Papriky Steenové, která si loni z Varů odvezla Křišťálový globus pro nejlepší herečku

Zajímavým je i australský thriller s westernovými prvky Red Hill, režiséra Patricka Hughese. Mladý policista se ve snímku, který vyniká zejména prací s kamerou, přistěhoval se svou těhotnou manželkou do stejnojmenného městečka. Hned v jeho první služební den se ale do města vrací nemilosrdný vrah.

V sekci je celkem 21 snímků.

Reklama

Související články

Retrospektiva Karla Vachka v Karlových Varech

Karlovarský filmový festival uvede kompletní retrospektivu význačného českého filmového režiséra a myslitele Karla Vachka. Letos sedmdesátiletý tvůrce...

Výběr článků

Načítám