Hlavní obsah

Jiří Bartoška slavnostně otevřel karlovarský festival

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary oficiálně začal. Zahájil ho v pátek večer jeho prezident Jiří Bartoška v karlovarském hotelu Thermal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Bartoška a Marek Eben

Článek

„Dobrý večer, dámy a pánové,” přivítal hosty prezident festivalu Jiří Bartoška. „Žijeme v divné době, dva roky nám covid zavázal oči a hrál si s námi na slepou bábu.”

Připomněl také „nesmyslnou válku na Ukrajině” a krátký videomedailonek věnoval své zesnulé spolupracovnici Evě Zaoralové.

„Dámy a pánové, považujme 56. ročník MFFKV za zahájený,” řekl závěrem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tradiční moderátor MFF KV Marek Eben.

Moderátor Marek Eben představil festivalové poroty. V hlavní porotě letos zasednou Benjamin Domenech, argentinský producent, Jan-Ole Gerster, německý režisér, Roman Gutek, polský distributor a festivalový organizátor, Fiorella Moretti, distributorka a producentka a Molly Malene Stensgaard, dánská střihačka a scenáristka.

Podpora Ukrajině

Porotu soutěže Proxima tvoří Bianca Balbuena, filipínská producentka, Yrsa Roca Fannberg, islandská dokumentaristka, Pavel Klusák, hudební publicista a filmař, Michael Rosenberg, americký distributor, a Myroslav Slabošpytskij, ukrajinský režisér.

Foto: Jan Handrejch, Právo

56. ročník MFF KV zahájily také ohně.

V porotě Fipresci zasednou Nada Azhari Gillon, Britt Sørensen, Adam Kruk, Gulnara Abikeyeva, Rasha Hosny a Marek Čermák. Ekumenickou porotu tvoří Annette Gjerde Hansen, Veronika Lišková a Théo Péporté, porotu Europa Cinemas Label pak Edit Csenki, Leena Närekangas a Kis Rauff.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tradiční moderátor MFF KV Marek Eben a prezident MFF KV Jiří Bartoška zavzpomínali i na Evu Zaoralovou, která letos zemřela.

Eben také upozornil, že karlovarský festival podporuje ukrajinské filmaře spoluprací s festivalem v Oděse, který se nyní kvůli válce nemůže konat.

Superhrdinové na úvod

Svátek filmu zahájil italský film Superhrdinové. Karlovarský festival skončí 9. července. Australský herec Geoffrey Rush převezme na slavnostním zakončení Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme herec a producent Benicio Del Toro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám