Hlavní obsah

Netflix a další platformy budou přispívat do fondu audiovize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma procenty z příjmů budou přispívat do připravovaného Státního fondu audiovize všechny platformy, které se v České republice podílí na šíření obsahu. Bude se to týkat například Netflixu a zahraničních videoték (VOD firem), které dosud neplatily nic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr kultury Martin Baxa na tiskové konferenci k projednávání podpory filmařů a filmovým pobídkám.

Článek

Uvedl to v neděli ministr kultury Martin Baxa po jednání se zástupci producentů a platforem v Karlových Varech. Jednání se zúčastnil i premiér Petr Fiala, na tiskovou konferenci ale nedorazil.

Dohoda má být součástí nového zákona o audiovizi, která má začít platit do roku 2025. K současnému pozastavením filmových pobídek Baxa řekl, že jeho ministerstvo chce najít právní cestu, jak změnit status fondu, aby se zjednodušil a zpřehlednil systém pobídek.

Letos je na ně 1,4 miliardy korun. Polovina jde například od provozovatelů kin či komerčních televizí, druhá od státu. Systém administrace je ale zastaralý, což vedlo k tomu, že byl příjem pobídek pozastaven. Což kritizovala například Asociace producentů v audiovizi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám