Hlavní obsah

Herec Leoš Noha: Na paranormální jevy věřím. Jednou jsem ztratil tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co mají společného paranormální jevy a socialistické Československo? Děj nového komediálního seriálu To se vysvětlí, soudruzi! Ten připravuje Česká televize v koprodukci s německou ZDF a zápletka vychází ze skutečného ústavu, který v 80. letech řešil paranormálních jevy. Během letošního karlovarského filmového festivalu seriál představili jeho tvůrci i herci. Leoš Noha, který v seriálu hraje příslušníka Státní bezpečnosti, řekl Novinkám, že na paranormální jevy věří. Jednou mu „záhadně“ zmizely tři dny.

Leoš Noha o seriálu To se vysvětlí, soudruzi!Video: Novinky

 
Článek

Herec, který je známý pro svou komediální povahou, nešetří vtipy ani během rozhovorů. Třeba když odpovídá na otázku, zda v životě zažil něco paranormálního. „Ano, stalo se mi, že mi zmizely najednou tři dny,“ zmínil zcela vážně Leoš Noha.

Upřesnil, že ve festivalových Varech, které jsou známé svými večírky, se to nestalo: „Stalo se mi to po třetím představením v Praze na Silvestra, najednou jsem se vrátil domů až třetího a  nevím, kde ty tři dny byly.“

Foto: Novinky

Leoš Noha se objeví v novém seriálu To se vysvětlí, soudruzi!

V seriálu To se vysvětlí, soudruzi! hraje Noha postavu příslušníka Státní bezpečnosti, který se svou kolegyní, již ztvárnila Anna Fialová, dýchá za záda hlavním postavám, vyšetřovatelům Jiřímu Macháčkovi a Janu Cinovi. Podle Nohy je jeho postava v seriálu také paranormální, protože hraje „hodného estébáka“.

To se vysvětlí, soudruzi! aneb paranormální jevy v bývalém Československu

Kultura

„Hraji hodného estébáka. To už je taky taková nadpřirozená, pohádková postava,“ uvedl s tím, že si natáčení nového seriálu užil, zejména pak spolupráci se svou seriálovou kolegyní Fialovou.

„Myslím si, že pro nás chlapy má celkem pochopení. Jsme takový zajímavý čtyřlístek. Jirka Macháček je Myšpulín, Jan Cína je Pinďa, já jsem takový Bobík a Anička je holt Fifinka,“ dodal se smíchem Noha.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled do ateliéru, kde se na Kavčích horách natáčel seriál.

Seriál To se vysvětlí, soudruzi! sleduje dvojici vyšetřovatelů, kteří v komunistickém Československu řeší paranormální jevy, jako jsou únosy mimozemšťanů, náboženské zázraky nebo útoky příšer.

Zápletka seriálu vychází ze skutečného ústavu, Psychoenergetické laboratoře, která se pod ČVUT a VŠCHT zabývala paranormálními jevy do roku 1992. Socialistická komediální Akta X, jak jeho tvůrci seriál označují, vzniká v koprodukci České televize a německé ZDF. Spolupráce tak navazuje na předlistopadové projekty, jako byly Návštěvníci, Arabela nebo Létající Čestmír.

Seriál uvidí diváci na ČT příští rok na jaře, už v předstihu jej veřejnoprávní televize představila během letošního 57. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve svém Domě ČT.

Jan Cina: Při natáčení „To se vysvětlí, soudruzi!“ se pohybujeme v hezké nostalgii

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám