Hlavní obsah

Mezi námi děvčaty: Sólo pro herečky dvou generací

Novinky, Věra Míšková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by příslib teenagerských trampot a radostí, obsažený v názvu filmu Mezi námi děvčaty (jenž navíc odkazuje kamsi do dávných filmových časů) diváky odradil, nebylo by asi divu. Jenže by to byla docela škoda.

Foto: Milan Haluška
Článek

Děvčaty jsou totiž v této opravdu vtipné komedii myšleny nejen dcery, ale také matky, a sice ve vzájemném střetnutí názorů: na oblékání, hudbu, stravování, vyjadřování... zkrátka na všechno.

Výměna duší

Situace jako vystřižená ze života: vzteklá hádka, během níž matce i dceři už bůhví po kolikáté bleskne hlavou - kdybys tak byla na mém místě! Tentokrát to ovšem Tess (Jamie Lee Curtisová) a Annabelle (Lindsay Lohanová) vlétlo do hlavy v dosahu čar a kouzel staré a trochu bláznivé Číňanky a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Když se obě ráno probudily, zjistily, že "už se stalo". Duše ovdovělé matky dvou dětí Tess se "přestěhovala" do těla patnáctileté Annabelly, zatímco energií, metalovou hudbou a zdravým odporem ke všemu staršímu osmnácti let nabitá Annabella je náhle uvězněna v těle ženy středního věku, jíž vůbec nerozumí.

Situace, které z takové proměny mohou, lépe řečeno musí vzejít, tvoří děj následujících minut a budiž řečeno, že těch nedorozumění, trapasů i hrozících velkých průšvihů je možná víc, než by člověk čekal. Stačí jen naznačit, že matka má před svatbou s mužem, kterého dcera v podstatě nesnáší, že dívku si namlouvá mladík, pro něhož je její duše podstatnější než nesporný půvab, že zacházení sestry (matky) s malým bráchou (synem) je přinejmenším stejně odlišné jako schopnost obou organismů přijímat kila hranolků a nepřibrat ani deko.

Skutečně povedený remake

Úspěch komedie závisel jednak na tom, nakolik vtipné situace se podaří ze základní zápletky vytěžit, jednak na hereckých výkonech představitelek obou hlavních hrdinek. (Mezi námi děvčaty je mimochodem remakem stejnojmenného filmu, v němž "mladou" hrála tehdy čtrnáctiletá Jodie Fosterová.)

Pokud jde o první podmínku, podařilo se ji naplnit zhruba do dvou třetin filmu. Pak už se začínají věci nebezpečně řítit tušeným směrem - k moralitě, skoro nesnesitelnému sentimentu a patosu, zkrátka k tomu všemu, co téměř nebo aspoň do určité míry zničilo už hezkou řádku slibně se rozvíjejících amerických filmů.

V případě Mezi námi děvčaty došlo naštěstí jen na druhou variantu - do určité míry. O což se zasloužily především obě herecké představitelky, Jamie Lee Curtisová a Lindsay Lohanová.

Curtisová si s nadhledem a bez karikování zřejmě snadno vzpomněla na vlastní bláznivé mládí a jako žena středních let s mentalitou puberťačky působí komicky i dojemně zároveň. Ale snad ještě lepší je Lindsay Lohanová. Její proměna ve starou-mladou je dokonalá nejen v oblékání a mluvě, ale i v oněch bezděčných mateřských gestech jakým je například - jen tak uprostřed řeči - stažení trička kamarádce přes pupík a spousta podobných.

Lohanová v této roli předvedla mnohem víc než většina jejích vrstevnic, které v tomto věku ve filmech skoro vždycky prostě jen jsou samy sebou. Ona musela opravdu hodně hrát a zvládla to bezchybně. Lze tedy do budoucna doufat, že její talent nebude v oné změti mladých hollywoodských nadějí přehlédnut.

Mezi námi děvčaty, USA 2003, režie: Mark S. Waters, scénář: Heather Hachová, Leslie Dixonová, kamera:Oliver Wood, hrají: Jamie Lee Curtisová, Lindsay Lohanová, Mark Harmon, Chad Michael Murray a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám