Hlavní obsah

Metallica rozduněla nový stadion v Edenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tradiční pomalou znělkou The Ecstasy of Gold z dílny Ennia Morriconeho a říznou písní Creeping Death začala v úterý ve 20:00 svůj koncert na novém stadionu Slavie v pražském Edenu americká skupina Metallica. To vše za obrovského řevu a pískotu tisíců jejích příznivců, kteří téměř zcela zaplnili plochu stadionu i okolní hlediště.

Foto: Milan Malíček, Právo

Frontman Metalliky James Hetfield na Pražském koncertě v Edenu

Článek

Koncertu, na kterém nechyběly hlavní hity skupiny a zpestřily jej světelné efekty na způsob ohňostroje, euforicky aplaudovali všichni fanoušci, ať už ti přímo před podiem či v posledním ochozu těsně pod střechou.

Podle Petra Nováka z pořádající agentury Live Nation dorazilo do Edenu 35 000 lidí.

Hrálo se hodně ze starých alb 

Během asi dvouhodinového koncertu nabídla kapela na dvě desítky písní, velmi často z období od počátků kapely do roku 1991, kdy vydala pro mnohé zlomové, takzvané "Černé album". Z něj muzikanti nezapomněli za velkých ovací publika zahrát i dvě známé balady The Unforgiven a Nothing Else Matters.

Divákům nabídla Metallica mimo jiné i titulní skladby alb ...And Justice for All a Master of Puppets. Zabrousila také ke svému debutovému albu z roku 1983 i k o 14 let mladší desce ReLoad.

Předkapely sklidily úspěch

Už cestou na stadion i přímo na něm bylo jasné, za kým se dnes lidé do Edenu vypravili. Snad většina lidí měla na sobě černá trika se jménem Metalliky a dalších spřízněných kapel.

Někteří si pořídili speciálně vydané tričko k úternímu koncertu s datem a místem konání uvedeným na hrudi. Někteří příznivci čekali na svůj idol na stadionu více než tři hodiny, čas jim zkrátily svým vystoupením kapely Mnemic a Machine Head, které se od návštěvníků dočkaly velkého pochvalného aplausu.

Metalová legenda

Metallica je považována za jednu z nejvýraznějších kapel ovlivňující hudební scénu od 80. let. Vznikla v roce 1981 v Kalifornii, jádro skupiny tvoří bubeník Lars Ulrich, zpěvák a kytarista James Hetfield a kytarista Kirk Hammett. Před několika lety se k nim připojil baskytarista Robert Trujillo, někdejší člen kapely Suicidal Tendencies.

:. Frontman Metalliky James Hetfield na Pražském koncertě v Edenu Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Během své existence obdržela kapela sedmkrát cenu Grammy a bezpočet dalších ocenění, zároveň se v USA stala sedmým nejprodávanějším umělcem či hudebním uskupením. Na kontě má podle počtů pořadatelů 13 alb, to 14. chystá na podzim a aktuální šňůra koncertů Metalliky po Evropě jej má podpořit. Celkem se ve světě prodalo na 100 milionů kusů jejích alb.

Koncert je první hudební akcí na novém multifunkčním stadionu Slavie v Edenu. Firma, která stadion provozuje, se negativních vlivů koncertů na stadion neobává. Aby ani trávník netrpěl, pokryli jej dnes speciálním krytem.

Poprvé se Metallica představila českým příznivcům před 15 lety v Brně. Naposledy pak před čtyřmi lety v pražských Vysočanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám