Hlavní obsah

Menzel natočí Anglického krále

Právo, Věra Míšková (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Český oscarový režisér Jiří Menzel přece jen natočí filmovou adaptaci literární předlohy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. Ve čtvrtek o tom na Berlinale informoval festivalový deník Screen s odkazem na to, že v Praze bude projekt oficiálně představen v nejbližších dnech.

Foto: HZS Zlínského kraje

Převrácený kamion s pohonnými hmotami.

Článek

Kauza, která se táhne českou kinematografií již téměř deset let, během nichž měli Anglického krále režírovat Karel Kachyňa, Jiří Menzel, Jan Hřebejk a Jan Svěrák, se tedy s největší pravděpodobností uzavře.

Jiří Menzel je nyní v Maďarsku, kde připravuje inscenaci divadelní hry. Právu se nepodařilo jej kontaktovat.

Deník informuje o tom, že Menzel píše podle Hrabala vlastní scénář, připomíná Oscara za Ostře sledované vlaky i jeho další adaptace Hrabalových knih (Postřižiny, Slavnosti sněženek) stejně jako to, že Hrabal patří spolu s Jaroslavem Haškem a Karlem Čapkem k nejvýznamnějším českým spisovatelům dvacátého století.

Zmiňuje se i o dlouhých a složitých jednáních o právech na zfilmování Anglického krále a informuje o tom, že film vznikne podobně jako Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství a Renčův Román pro ženy ve společnosti AQS, spjaté s televizí Nova. Natáčení by mělo začít koncem roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám