Hlavní obsah

Menclův pohled na dějiny architektury

Právo, Peter Kováč

Téměř po padesáti letech od vzniku rukopisu dostává čtenář do rukou první ze čtyř připravovaných svazků monumentálního díla Václava Mencla Dějiny evropské architektury (Praha 2019, 208 stran, 660 Kč).

Foto: Národní památkový ústav

Obal knihy

Článek

Historik umění Mencl (1905– 1978) se na samém sklonku života pustil do sepsání dějin architektury, ve kterých chtěl shrnout své celoživotní poznatky. Ale vše zůstalo jen u rukopisu v šesti sešitech. Knižního vydání se nyní ujala Helena Soukupová, která pokračuje v Menclově odkazu.

Mencl se na architekturu díval okem znalce, který zasvětil život propojení oboru dějin umění a praxe památkáře, dokonale obeznámeného se stavební technologií. Proto byl schopen rozpoznat, co bylo historicky důležité a co otevíralo cestu dalším tvůrčím nápadům. I to je důvod, proč toto jeho veledílo ani po půl století nijak nezestárlo.

Začínal hodnotícím popisem a vždy směřoval k interpretaci, ve které se uplatňovala jeho rozsáhlá znalost estetiky i filozofie. Není to lehké čtení, vyžaduje od čtenáře představivost i přemýšlení. K lepší orientaci v knize slouží výborně vybraný soubor fotografií, plánků a půdorysů i pěkná grafická úprava.

První díl představuje architekturu Mezopotámie, starého Egypta, minojské Kréty, mykénského Řecka, Perské říše, Asýrie a Babylonie. Počátky evropské architektury hledal Mencl oprávněně u nejstarších starověkých civilizací. Další díly budou vycházet postupně do roku 2022, prakticky jeden ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám