Hlavní obsah

Megakoncert pro Ivana Krále podpoří Lenny, Aneta, Ivan Hlas a další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písně Ivana Krále, zesnulého rockera českého původu, který jako jediný zanechal v 70. a 80. letech stopu ve velkých hudebních dějinách v zámoří, zazní 12. září na Křižíkově fontáně v Praze.

Foto: Universal Music/Matúš Tóth

Zpěvačka Lenny

Článek

Král emigroval do Ameriky už v roce 1966. Postupně hrál ve skupinách Luger a Blondie a v kapele Patti Smith. S ní vydal čtyři desky a napsal mimo jiné hit Dancing Barefoot.

Hrával i s Iggym Popem nebo s Johnem Calem. S Popem vydali alba Soldier (1980) či Party (1981), později vystupoval i se skupinou Eastern Bloc. V devadesátých letech se Ivan Král vrátil do Čech a jako producent výrazně pomohl třeba Lucii nebo skupinám Alice a Mňága a Žďorp. Zemřel v roce 2020. K jeho nejznámějším hitům patří vedle Dancing Barefoot také Bang Bang a Because the Night.

Foto: Herbert Slavík

Aneta Langerová

„V roce 2020 jsme Ivanovi chystali velké vystoupení, jenže v únoru zemřel. Tehdy jsme se spontánně dohodli s jeho ženou Cindy Hudson, že uspořádáme na jeho počest koncert. Dodnes mu ho dlužíme a jsem rád, že teď tento dluh splatíme společně s celou řadou muzikantů a spolupracovníků, se kterými Ivan hrál a tvořil,“ vysvětlil David Gaydečka z festivalu Metronome Prague.

Koncert připomene nejslavnější písně napříč Královou kariérou, jež sám napsal, produkoval nebo se na nich podílel coby interpret. S doprovodnou kapelou, kterou pro tuto příležitost sestavil Králův dlouholetý spoluhráč kytarista Jan Ponocný, vystoupí špička tuzemské hudební scény. Prvními zveřejněnými jmény vystupujících jsou Aneta Langerová, Ivan Hlas a Lenny.

Foto: Jan Šída , Právo

Ivan Král

Koncertem Forever Král vyvrcholí týden akcí zasvěcených Ivanu Královi. Ten zahájí 7. 9. od 14.00 hodin debata o vztazích na česko-americké hudební scéně v knihovně americké ambasády, již bude moderovat publicista Ondřej Konrád. O den později od 18.00 hodin se přátelé a fanoušci mohou přijít s Ivanem Králem rozloučit na zádušní mši do Týnského chrámu.

„Vzhledem ke stopě, kterou zanechal v rockové historii, jsme podali návrh, aby po Ivanu Královi byla pojmenována nová pražská ulice,“ dodal David Gaydečka.

Vstupenky na koncert jsou v prodeji v síti GoOut za 600 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám