Hlavní obsah

Maryška: O hodné babičce a chtivé dceři

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sabina Remundová debutovala jako scenáristka v ČT na jaře u filmu Na psí knížku. Tentokrát se posadila i na režisérskou židli a vznikl snímek Maryška, který vysílala Česká televize k dobré náladě i poučení 21. září o nedělním podvečeru.

Foto: Adam Halmosi

Starostak městské části Praha 6 - Marie Kousalíková a ředitel FK Dukla Praha - Michal Šrámek podepisují memorandum.

Článek

Remundová divákovi předkládá hořkou i něžnou pohádku pro dospělé o mladé těhotné dívce Gábince (Magdalena Borová), která se svým milým broučkem Davidem chodila za starou chůvou Maryškou (Iva Janžurová), již se naopak vlastní nezdárná dcera Blažena (Jitka Sedláčková) snažila oškubat o peníze jako slepici.

Ženský svět

Přehledný příběh, v němž vystupuje i pečovatelka Květuška (Dana Batulková) a "suchá" Doktorka Suchá, má své kouzlo i mravní lekci, stejně jako se v něm servíruje chutná domácí sekaná a voní odpolední čaj. Můžeme nahlédnout do světa žen, babiček, matek a dcer, které se oslovují všemi těmi zdrobnělinami jmen a které prožívají život v ženském, starostlivém a někdy zastřeně nenávistném souručenství. Zatímco muži do něj nakukují jen z povzdálí a marně se snaží (bezmocně) zasahovat - nebo raději mlčí.

Rodinné vztahy jsou tu přesto tísnivé, třebaže domácí klícky vycíděné, sotva se v nich lze hnout, pokud se objeví hladová a hlučná návštěva. Blažena, "kurva, svině, blbá líná", jak o sobě sama říká, vyčítá do pozdního věku matce Maryšce málo citu a laskavosti. Dnes už ale o lásku stařeny nestojí, "může jí rovnou políbit prdel", holedbá se. Avšak osobuje si právo domoci se Maryščiných vkladních knížek. Co taky jiného s babou už stiženou výpadky paměti a počínající demencí, než poslat ji do domova důchodců a vyplenit opuštěný byt? Aspoň tak velí instinkt a Blaženiny potřeby - barák, zahrada a sklep plný zavařených okurek i cibulí. Naštěstí je tady ještě Gábinka a "boží spravedlnost".

Janžurová opět exceluje

Dojemný a přitom hořký film představuje docela svěží divácký zážitek. Remundová má pozorovatelský talent i jemný humor pro všední situace odpozorované ze života. A třebaže má srdce otevřené, aby chápala všechny postavy, a proto žádná figura u ní nikdy není úplně černá, sama jako žena na druhé straně těm kladným nezřízeně citově podléhá. A proto její Maryška představuje (občas) dojetí plný hold babičkovskému stáří a laskavosti, stejně jako je snímek příležitostí pro herecké sólo Ivy Janžurové (mimochodem matka Remundové).

Janžurová tu zase jednou dokazuje, že dovede "zahrát z fleku i trakař", jak se o ní říkalo. Zde navíc zvládne rozprávět i patlaninou českoslovenštiny. O co ale tato velká herečka svou postavu zvládá, o to více je hodná a před kamerou sladce se roztávající Gábinka rozpačitou a povrchní figurou - roztomilý mimozemšťan na planetě Zemi. S kterou by, upřímně řečeno, žádný chlap nevydržel déle jak týden. Ale možná takové dívky stejně stojí více o babičky a chůvy. Tam se aspoň povídají milé i třebaže dnes hořké pohádky.

Maryška, Česká televize (2003), 56 min. ČT1 21. září od 20. hod.

režie: Sabina Remundová, kamera: Ramunas Greičius, hrají: Iva Janžurová, Jitka Sedláčková, Dana Batulková, Marián Roden, Zdeněk Charvát, Eva Salzmannová, Petr Kubes, Magdalena Borová a Mirek Hanuš.

Související témata:

Výběr článků

Načítám