Hlavní obsah

Mark Knopfler. Jeden z nejlepších kytaristů všech dob míří do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Brit Mark Knopfler, kytarová megahvězda již od 70. let minulého století, zavítá 26. června 2019 do pražské O2 areny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Britský kytarista a zpěvák Mark Knopfler při vystoupení v Praze

Článek

V dubnu zahájí Knopfler turné Down the Road v Barceloně a bude pokračovat po Evropě. V září pojede americké turné.

Mark Knopfler také vydá 16. listopadu deváté sólové studiové album s názvem Down The Road Wherever.

„Moje skladby jsou určené na živá vystoupení. Miluju celý proces toho psaní a nahrávání s kapelou, ale nakonec je tou nejlepší částí hraní publiku naživo. Moc se mi líbí celý ten cirkus, cestování z města do města a spolupráce s touto skupinou hudebníků je pro mě naprostým potěšením. Opravdu se na to těším,“ řekl.

Vystoupí u nás s rozšířenou desetidílnou kapelou, přičemž většina hudebníků s ním spolupracuje více než dvě desetiletí: Guy Fletcher (klávesy), Richard Bennett (kytara), Jim Cox (klavír), Mike McGoldrick (píšťalka a flétna), John McCusker (housle a citera), Glenn Worf (baskytara), Danny Cummings (perkuse) a Ian Thomas (bubny). Novou posilou budou Graeme Blebins (saxofon) a Tom Walsh (trumpeta).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mark Knopfler se svou kapelou v Praze

Rodák ze skotského Glasgow byl původně hudebním novinářem. Vystudoval žurnalistiku na univerzitě v Leedsu a teprve později v polovině 70. let položil s bratrem základy k mnoha pozdějším hitům Dire Straits. V létě 1977 vznikla první demonahrávka megahitu Sultans of Swing a od té doby šli Dire Straits nahoru. V osmdesátých letech vydali skvělé desky Love Over Gold a Brothers in Arms, které v další dekádě následovalo album On Every Street. V roce 1996 zahájil Mark Knopfler sólovou kariéru.

Slavný kytarista odmítá oživovat svou skupinu Dire Straits a došlo to tak daleko, že někteří bývalí spoluhráči, kteří skupinu nezaložili, si půjčili jméno skupiny a hrají po Americe bez něj.

Vstupenky na Marka Knopflera budou v síti Ticketportal od 2. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám