Hlavní obsah

Mariánské Lázně budou žít Chopinem

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtečním koncertem v sále Casina začíná v Mariánských Lázních 51. ročník Chopinova festivalu. Jeden z našich nejstarších hudebních festivalů pořádá Chopinova společnost a stejně jako loni stojí v jeho čele klavírista Martin Kasík.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Čtvrteční zahajovací koncert se bude odehrávat pod taktovkou dirigenta Jiřího Bělohlávka.

Článek

V zahajovacím koncertu diriguje Pražskou komorní filharmonii Jiří Bělohlávek a kromě děl Beethovena a Mendelssohna zazní tradičně i Chopinův Druhý klavírní koncert f moll s francouzským sólistou Philippem Guisianem. Koncert bude věnován památce obětí letošního neštěstí u Katyně.

V průběhu deseti dnů až do 21. srpna vystoupí mj. vítězové mezinárodní soutěže, která festivalu předcházela, zahraje i Komorní orchestr Pavla Haase a Západočeský orchestr Mariánské Lázně, který s kanadským dirigentem Charlesem Olivier-Munroem festival zakončí.

Z klavírních sólistů odpadl recitál Ivana Moravce a místo něho přijede mladá Němka Regina Schirmerová.

„Podařilo se nám získat jako patrony pěvkyni Gabrielu Beňačkovou a tanečníka Vlastimila Harapese,“ říká prezident festivalu Martin Kasík. „Rozšiřujeme i doprovodný program a chceme ho více přiblížit mladým, takže přijedou zahrát i jazzmeni jako Tomáš Liška a David Dorůžka,“ doplňuje ho ředitel festivalu Ondřej Valenta.

Koná se i golfový a tenisový turnaj jako vzpomínka na Karla Zicha, častého účastníka festivalu. V roce 200. výročí narození Fryderyka Chopina budou v lázeňském městě, kde několikrát pobýval, instalovány i dvě výstavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Divadlo na vodě s bratry Mašíny

Pohřeb Milana Paumera stal se nechtěnou kulisou nejnovější inscenace Mašíni cestou samurajů Divadla na vodě na Baťově kanálu od Otrokovic po Skalicu. Scénář...

The Cult v Praze: lekce ryzího bigbítu

Britští The Cult, označovaní za jednu z nejpodceňovanějších kapel v dějinách rocku, v úterý v pražské Arše předvedli, v čem tkví jejich nezpochybnitelná síla...

Výběr článků

Načítám