Hlavní obsah

Madonna kraluje žebříčku

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se dalo čekat, Madonnino nové album American Life se dostalo do čela prodejnosti desek v České republice. Potvrdilo se tak, že Madonna představuje skutečně výjimečný fenomén na scéně populární hudby. Je takovou osobností, že trendy nejen vytváří, ale může si je dovolit i ignorovat. American Life rozhodně není převratné album měnící celou scénu.

Foto: Leona Brázdilová

Svatomartinské víno i menu potěší chuťové pohárky každého labužníka.

Článek

Navzdory reklamě, která hovoří o desce jako o popu jednadvacátého století, album mnoho nového nepřináší. Drží se pojetí, se kterým přišla Madonna na předchozí desce Music, tedy kombinace Mirwaisovy odlehčené taneční hudby francouzského střihu zkombinované s americkou písničkářskou country folkovou tradicí, jejíž role ještě nabyla na významu.

Většina písní působí jako nahrávky folkové zpěvačky, která se pokouší obohatit zvuk o postupy přejaté z taneční elektroniky, ale v žádném případě se nemíní vzdát svých kořenů a uvědomuje si, že v jednoduchosti je síla. Skladby oplývají velmi vzdušnými aranžemi a dominuje jim hlas hlavní protagonistky. Vymykají se jen titulní píseň spolu se skladbou z bondovky Die Another Day a závěrečným Easy Ride. První dvě připomínají, že v závěru devadesátých let ovládla Madonna taneční scénu, poslední zmíněná pak přináší zajímavou kombinaci elektroniky s orchestrálními zvuku, která je dráždivá, podmanivá a přitom ne přeplácaná.

Albová hitparáda 9. V. 2003

Madonna: American Life

Arakain: Metalmorfoza

Linkin Park: Meteora

Support Lesbiens: Tune Da Radio

Kabát: Suma sumárum

Různí interpreti: Pupendo (soundtrack)

Scooter: Stadium Techno Experience

Čechomor: Live

Raduza: Při mě stůj

Helena Vondráčková: Platinová Helena

Střídmý černobílý obal dobře ladí s obsahem alba. Je nečekaně uměřené a čerpá z tradice, což neznamená, že by Madonna zanevřela na taneční hudbu. Zatímco dříve jí však žila, nyní si z ní už opatrně vybírá jen prvky, které se jí hodí do celkového konceptu. Je to přístup zralé umělkyně, který stojí za to ocenit. Kdyby však pod deskou nebyla podepsaná Madonna a nedoprovázela je tak velká reklama, umocněná ještě skandálem okolo klipu k titulní písni, asi by žebříčkům nekralovala. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám