Hlavní obsah

Live 8 sledovaly 2 miliardy lidí

Právo, Novinky, DPA, BBC, vp, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý třetí člověk planety si o víkendu přímo na koncertech v Londýně, Římě, Filadelfii, Berlíně, Paříži, Moskvě, Tokiu, Johannesburgu a kanadském Barrie nebo u televizních obrazovek a na internetu nenechal ujít jedinečnou sérii koncertů Live 8. Upozorňovala na problémy nejchudších zemí světa a vyzývala nejbohatší země k jejich řešení.

Článek

"Deset koncertů, přes sto umělců, milión diváků, dvě miliardy lidí u televize a jedno poselství -přimět těch osm mužů v jedné místnosti, aby zabránili tomu, že každý den umírá kvůli nesmírné chudobě 30 tisíc dětí," uvádí se na webové stránce Live 8. Přenos na programu ČT 2 sledovalo 222 tisíc lidí.

Na podporu Live8 odeslali lidé více než 26,4 miliónu SMS, čímž vytvořili světový rekord. "Je to určitě nejsilnější politická výzva k akci," řekl Ralph Simon, který koordinoval esemeskovou kampaň ve Filadelfii.

Hudebníci apelují na G8

Bob Geldof, který koncert uspořádal dvacet let po charitativní akci Live Aid,  naléhá na politiky, aby nezklamali svět a dali tento týden dohromady na vrcholné schůzce sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska G8 ve skotském Gleneagles poblíž Edinburghu 25 miliard dolarů (asi 625 mld. korun) nové pomoci Africe.

Hudebníci požadovali splnění tří bodů. Západ by měl Africe odpustit její dluhy, měl by jí nadále dávat dvojnásobek peněz a umožnit vstup na její trhy.

Když se desetihodinový maratón chýlil ke konci bývalý člen Beatles Paul McCartey řekl: "Každý, kdo dnes přišel, to udělal ze správného důvodu. Doufáme že hlavy G8 dobře naslouchaly. Nemohou se tomu vyhnout, nemohou to pominout."

Generální tajemník OSN Kofi Annan, který byl také hostem londýnského koncertu, uvedl: "Celý svět přišel společně vyjádřit solidaritu s chudými a slabými. Říkám děkuji vám."

Geldof se obrátil na Blaira

Geldof v televizi BBC vyzval britského premiéra Tonyho Blaira ke konkrétním krokům. "Podíl Afriky na světovém obchodu jsou dvě procenta, nejbohatších států pak hodně přes 90 procent. Chceme, abyste přestali s ochranářskou zemědělskou politikou a otevřeli náš trh, protože jinak to Afriku úplně zničí. Věřím, že se na tom v Gleneagles dohodnete, nebo ne, Tony?" útočil Geldof na Blaira. Na to britský premiér odpověděl: "Snad jo, Bobe."

"Nejde nám o dobročinnost, ale o spravedlnost. Každé tři vteřiny zemře na světě jedno dítě na následky naprosté chudoby," řekl z pódia v Hyde Parku Bono Vox, zpěvák irské skupiny U2, který se za oddlužení zemí třetího světa angažuje v politických kruzích již řadu let.

McCartneho děsí osud dětí

Bývalý člen skupiny Beatles Paul McCartney řekl, že pro něj byl k účasti na akci nejsilnějším argumentem fakt, že v Africe umírá každý den až 50 tisíc lidí. "Představte si, kdyby se tohle dělo v Anglii. To bychom s tím asi něco udělali. Kdyby se to dělo v zemi kteréhokoli z osmi vůdců G8, také by s tím něco udělali. Ale když jde o Afriku, děláme, jako že se nic neděje. Vždyť kdyby to platilo pro Anglii, tak jsou všichni tihle lidé za čtyři dny po smrti," řekl v rozhovoru s BBC a ukázal na účastníky koncertu v Hyde Parku.

Na Live 8 vystoupilo 150 zpěváků a skupin. V Londýně mezi nimi byli také Pink Floyd, kteří se představili v nejsilnější sestavě s Rogerem Watersem po 24 letech plných vzájemné nenávisti a půtek.

K dalším hvězdám patřili Paul McCartney, který londýnský koncert spolu s Bonem Voxem zahájil písničkou Sergeant Pepper´s Lonely Hearts Club Band z repertoáru Beatles, U2, R.E.M., Madonna, Elton John, na dalších místech pak Björk, Duran Duran, A-ha, Die Toten Hosen, kteří zítra zahrají na festivalu Rock for People v Českém Brodu, Velvet Revolver a další.

Příprava všech koncertů stála asi 45 miliónů dolarů.

Lidský řetěz v Edinburghu

Na 200 tisíc lidí oblečených do bílého vytvořilo v sobotu lidský řetěz kolem středověkého hradu ve skotské metropoli Edinburghu na podporu svého požadavku, aby nejmocnější národy světa pomohly Africe setřást bídu. Pod heslem Pošlete chudobu do historie tak otevřeli týden protestů před summitem skupiny G8.

"Bush sype milióny na svou válku do Iráku. Je to válka jednoho muže. Blair mu přitom všem kryl záda. Nás jsou tu desettisíce a říkáme: přestaňte s tím pokrytectvím a už konečně pomozte nejchudším," řekla televizi Sky News Jenny Drysdaleová (29), která vzala s sebou v kočárku dvouletou dcerku Rose.

Anketa

Sleodvali jste koncerty Live 8?
Ano, celý přenos
47,9 %
Ano, ale jen chvíli
40,7 %
Ne
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 349 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bob Geldof chystá velkou benefiční akci Live 8

Bob Geldof, který uspořádal v roce 1985 velký charitativní koncert Live Aid na pomoc hladovějícím v Africe, plánuje na letošní léto další obří benefiční akci....

Na koncertě Live 8 možná vystoupí i Jackson

Rádi bychom měli Michaela Jacksona na koncertě Live 8, který připomene chudobu ve světě - uvedli v úterý britští organizátoři. Akce se uskuteční začátkem...

Výběr článků

Načítám