Hlavní obsah

Liternetur @ Sport? Radši nepřehánět

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože bych tu měl psát převážně o literatuře, svět před jejími dveřmi je tak pestrý, že si nemohu pomoci. Třeba to sportování. Fotbalu neholduji, to je známá věc. Ale ten cirkus okolo mě baví.

Článek

Když se v obrázkovém týdeníku STAR (31/1933) ptali centrhalva národního mužstva Čambala, co soudí o našem footballu a o jeho chybách, odpověděl takto: 

Československý football není v úpadku, je to spíše vyrovnanost a pokrok v ostatních zemích a v ostatních klubech mimo Spartu a Slavii a je to jen zdání, že československý football není již tak dobrý jako dříve. Je-li nějaká slabina v našich mužstvech, pak by to bylo ve forwardu, zejména po stránce střelecké.

Dneska to skřípe úplně nejvíc v hledišti

Tak tehdy, před 75 lety, to podle Čambala skřípalo hlavně v útoku. Dneska to skřípe úplně nejvíc v hledišti.

Díval jsem se na nějakou televizní debatu, ve které politici hledali způsob, jak nejlépe zatrhnout fanouškům projevování radosti ze sportovních výkonů. Kravaty řečnily a hledaly začátek motouzu, ale kde zůstal člověk? Znáte mladé, jsou plní ideálů, jsou neposední, energie z nich cejprá všemi otvory.

Oni nejsou špatní, jen jsou nedočkaví. Musíme k nim najít cestu, že? Vždyť pro ně je ta kopaná vlastně takovou náhradní vojenskou službou. Poznávají tam kamarády, naučí se být v kolektivu, společně si zazpívají. Proč to třeba právě armáda nevyužije?

Peace making force

V Armádním sportovním centru Dukla by mohlo vzniknout metodické pracoviště, které by se těm chlapcům věnovalo a ty schopnější by pak třeba vybralo k udržování míru všude ve světě (peacemakingforce).

Vy jim místo pochopení raději vyčítáte těch pár podělaných urvaných sedaček? A zapamatujte si už taky konečně, že když se do lesa volá „Sieg!“, tak se z něj ozývá „Horst!“.

S letní olympiádou v Číně to je také všelijaké. Představy o jejím bojkotu (aspoň co se týče České republiky) jsou důkazem, jak někteří spoluobčané přestávají mys -let dialekticky. Naši sportovci nepojedou do Pekingu – a protiúder bude drtivý: ze dne na den se rozpadne síť levných čínských bufetů a restaurací, dojde k totálnímu stravovacímu kolapsu. Co potom se stravenkami?

K olympiádě v Číně ještě jednu nerozvážnou poznámku. Olympijské konání v Říši středu je podpořeno tezí, že se tak země bude muset chtě nechtě otevřít světu.

Zkusil to někdo otočit? Co když se ostatní svět chtě nechtě otevře Číně? Abych to napsal úplně srozumitelně: o kontrolovaném otevírání/neotevírání jsme kdysi věděli, ale teď už jsme to, zdá se, úplně zapomněli.

Zkusil to někdo otočit? Co když se ostatní svět chtě nechtě otevře Číně? Abych to napsal úplně srozumitelně: o kontrolovaném otevírání/neotevírání jsme kdysi věděli, ale teď už jsme to, zdá se, úplně zapomněli.

Zkusil to někdo otočit? Co když se ostatní svět chtě nechtě otevře Číně? Abych to napsal úplně srozumitelně: o kontrolovaném otevírání/neotevírání jsme kdysi věděli, ale teď už jsme to, zdá se, úplně zapomněli.Sport, sport, sport,

Zkusil to někdo otočit? Co když se ostatní svět chtě nechtě otevře Číně? Abych to napsal úplně srozumitelně: o kontrolovaném otevírání/neotevírání jsme kdysi věděli, ale teď už jsme to, zdá se, úplně zapomněli.Sport, sport, sport,[ ranní vstávání / škodlivý je, / přímo zhoubný, / když se přehání…

zpíval před lety Petr Lutka.

Na stránkách Českého olympijského výboru si v položce Aktuální dokumenty můžete kromě jiného nastudovat Olympijskou chartu (v platnosti od 7. července 2007).

Reklama

Související témata:

Související články

Liternetur@: Pocta Laichterovu nakladatelství

Teď jsem si několik večerů listoval Naší dobou, revue pro vědu, umění a život sociální (ND), což byl časopis, který od roku 1893 vydával Jan Laichter st. místo...

Liternetur@ Když pučí pupence

Přestože je to rebélie proti panprofesorovi, příroda si dělá, co chce. Naše smuteční vrba má nalité pupence a to je neklamné znamení, jak zpívala a hrála...

Liternetur @ Noviny v kamnech nezahřejou

Je duben, ctím řád a ještě sedím za kamny. Listuju si starými novinami, než je spálím. Třeba tady ty z 15. listopadu 2007, rubrika Oznámení v inzerci: Dražba...

Výběr článků

Načítám